De Stichting Moderne Muziek brengt dit seizoen 7 concerten met muziek uit de tweede helft van de 20ste en de 21ste eeuw met gerenommeerde ensembles en musici in het avant-garde repertoire. De abonnements- en toegangsprijzen blijven onveranderd. Als een van de meest vooraanstaande podia in Nederland en kernpodium van het oosten bieden we u zo een programma dat in het bijzonder voor abonnementshouders in prijs-kwaliteitsverhouding ongeëevenaard is.
12 october
Ives Ensemble
Rik Andriessen – fluit, Hans Petra – klarinet, Josje ter Haar – viool, Emma Breedveld – viool, Ruben Sanderse – altviool, Job ter Haar – cello, Fedor Teunisse – slagwerk, John Snijders – piano
Met kamermuziekwerken van drie titanen van de nieuwe muziek. Van Louis Andriessen hoort u het zelden gespeelde Miserere voor strijkkwartet, een set variaties gebaseerd op het fameuze Miserere van Allegri. Dan volgt Iannis Xenakis’ Plektó, een door oerkracht bezeten vlechtwerk voor zes spelers dat tevens een ideaal contrast vormt met Morton Feldmans Clarinet and String Quartet, dat met ‘slechts’ veertig minuten een van zijn kortere late werken is.
9 november
Barbara Lüneburg viool
een vioolrecital door de virtuoze violiste Barbara Lüneburg. U hoort onder andere Knee 2 van Philip Glass en Steve Reichs verrassende ‘Violin Phase’.
14 december
Trio To be Sung
Elisa Roep – sopraan, Fie Schouten –basklarinet, Eva van de Poll – cello
met Keiko Shichijo – piano
De hoofdmoot van het programma van het trio To be Sung van basclarinettiste Fie Schouten is ‘Allegro Sostenuto’ van de onplaatsbare en tegendraadse componist Helmut Lachenmann, uitgevoerd door het trio met piano. Verder brengen ze hedendaagse Chinese muziek en nieuw werk van Alex Dea.
11 januari
Mondriaan kwartet
Jan Erik van Regteren Altena – viool, Edwin Blankenstijn – viool, Anna den Herder – altviool, Eduard van Regteren Altena – cello
Centraal staat ‘Different Trains’ van Steve Reich. Tijdens de Tweede Wereldoorlog pendelde Reich geregeld met de trein tussen New York en Los Angeles om zijn gescheiden ouders te bezoeken. Vele jaren later realiseerde hij zich dat, was hij als Jood in die tijd in Europa geweest, dit evengoed een Holocaust-trein had kunnen zijn. Die gruwelijke gedachte inspireerde hem in 1988 tot zijn driedelige compositie voor strijkkwartet en tape.
15 februari
Marco Blaauw trompet
Mike Svoboda trombone
De ons welbekende trompettist Marco Blaauw treedt ditmaal op met de trombonist Mike Svoboda met wie Marco al in zijn eerste Stockhausenproject samenwerkte. Ze gebruiken een grote selectie aan koperblaasinstrumenten en verwanten zoals stier- en ramshoorns, schelpen en didgeridoo. U hoort solowerk voor trompet en trombone (verwacht de sequenza van Berio voor trombone) en composities voor blazers en soundtrack
15 maart
Stefanie Liedtke fagot
Reinier van Houdt piano
Onder de titel ‘Breathless’ brengen zij werken voor fagot en piano van Dimitris Andripokoulos, Seung-Ah Oh en Jacob TV. En dan Berio’s sequenza voor fagotsolo. Dit hele stuk dient ‘zonder adem’ gespeeld te worden. Deze onmogelijke opgave voor een stuk van 18 minuten kan enkel met circulaire ademhaling overwonnen worden en klinkt dan soms als meditatie en dan weer als een gevecht.
26 april
Ralph van Raat piano
U hoort het het pianoconcert van de van oorprong Chinese componist Tan Dun die in het westen faam verwierf met zijn ‘Water Passion After St. Matthew’ en in het oosten door zijn filmmuziek.