Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen; aanvang 16:00 uur
Het laatste inhaalconcert van dit seizoen vindt plaats op 10 oktober en staat in het teken van de 90e verjaardag van Sophia Gubaidulina.
Wij respecteren de geldende corona-restricties. Daarom verzoeken wij iedereen te reserveren op reserveringen@modernemuziek.nl. Om toegang te krijgen tot het concert verwachten we dat iedere bezoeker een geldig vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag dan wel een bewijs van herstel van corona kan tonen. Plaatsen van abonnementhouders zijn (onder voorbehoud van deze restrictie) gegarandeerd. Als u het bedrag van €20 overmaakt op banknummer NL78 INGB 0000 6517 17 ten name van Stichting Moderne Muziek Nijmegen is ook uw reservering voor losse entreekaarten gegarandeerd.
Gubaidulina ensemble
Vincent van Amsterdam – accordeon
Rogier de Pijper – fluit
James Oesi – contrabas
Tatiana Koleva – slagwerk
Esther Kuiper – mezzosopraan
Programma ter gelegenheid van haar 90e verjaardag
Et Expecto (1986) – accordeon solo
Eight studies (1974/2009) – contrabas solo (selectie)
pauze
Galgenlieder à 5 (1996)
mezzosopraan, fluit, percussie, contrabas, accordeon
Voor de pauze twee klassiekers, met het religieuze Et Expecto voor accordeon en de Eight Studies voor contrabas waarin Gubaidulina doordringt tot de essentie van deze instrumenten.
Na de pauze voert het ensemble ter gelegenheid van Gubaidulina’s 90e en Morgensterns 150e verjaardag de Galgenlieder à 5 uit.
Ruim 100 jaar geleden schreef Christian Morgenstern zijn komische en proto-dadaïstische Galgenlieder. De teksten van Morgenstern hebben een filosofische, groteske lyriek waarin hij de mens en de tot mens gemaakte dieren bespreekt. In 1996 zette Gubaidulina, toen verhuisd naar het Westen, verrassend genoeg deze inmiddels befaamde ‘onzin’-gedichten op muziek. Gubaidulina’s interpretatie is poëtisch, mystiek en theatraal.
Met Morgensterns excentrieke invallen, onwerkelijke tegenwerelden en luchthartige verzen, tot leven gebracht door de muziek van Gubaidulina besluiten we dit seizoen.
Vincent van Amsterdam, de grote promotor van het klassieke accordeon, voltooide zijn master cum laude in Tilburg en werd vervolgens winnaar op tal van internationale muziekcompetities. Hij concerteerde op vrijwel alle grote podia en muziekfestivals in Nederland en trad op in Parijs, Athene en in Oostenrijk, Servië en China. Hij heeft inmiddels 4 cd’s op zijn naam staan.
De Nederlandse mezzosopraan Esther Kuiper is een veelzijdige vocaliste. Ze studeerde aan het conservatorium in Amsterdam en behaalde een master in Jazz. Inmiddels loopt haar repertoire van Bachs Mattheus via Mozart en Verdi naar de hedendaagse muziek. Esther behaalde tal van prijzen op muziekfestivals.
De virtuoze slagwerkster en marimba-specialist Tatiana Koleva verzorgde inmiddels de première van meer dan 100 werken die speciaal voor haar en haar ensemble-projecten geschreven zijn. Ze trad op de meest vooraanstaande podia in Europa, de VS, Canada, Japan en Brazilië op. Ze maakte opnames voor tal van labels en won tal van internationale competities.
De contrabassist James Oesi trad sinds zijn komst in Nederland op tal van nationale podia als het Concertgebouw, Tivoli/Vredenburg en De Oosterpoort op met solo-programma’s en met ensembles als Asko|Schönberg, Ensemble Modern en het Ives Ensemble. In 2005 and 2006 werd James geselecteerd als een van de twee bassisten die mochten participiëren in het Perlman Music Program in New York geleid door Itzhak Perlman, zijn vrouw Toby Perlman en leden van het Juilliard String Quartet.
De fluitist Rogier de Pijper deed onderzoek naar manieren om fluitisten en componisten enthousiast te maken om moderne speeltechnieken voor de fluit en deze te gebruiken als extra klankmogelijkheden. Tot en met 2013 was Rogier als docent moderne speeltechnieken verbonden aan het conservatorium van Tilburg. Hij zal de fluitiste Ilonka Kolthof vervangen.