Moderne Muziek Nijmegen

In 1979 begon een kleine enthousiaste groep muziekliefhebbers met de organisatie van een serie concerten hedendaagse muziek. Hun motivatie was hun persoonlijke belangstelling voor de in grote kringen vrij onbekende serieuze avant-gardemuziek van de 20e eeuw. Al spoedig ontwikkelden hun activiteiten zich tot een stichting die zich ten doel stelde een breder publiek bekend te maken met ontwikkelingen in dit genre. Dankzij de consequente en compromisloze opstelling van de organisatoren ten aanzien van de programmering en door de steun de meest vooraanstaande musici uit Nederland en andere Europese landen heeft zij landelijke bekendheid verworven als een van de meest gerenommeerde Nederlandse podia voor de muziek uit de tweede helft van de 20e en van de 21e eeuw.

Alhoewel de programmering incidentele uitstapjes naar de grote vernieuwers van de eerste decennia van de 20e eeuw laat zien (Schönberg en zijn school in Oostenrijk, Ives in de Verenigde Staten, de Rus Stravinsky en Messiaen in Frankrijk om maar enige bekende namen te noemen), ligt de nadruk van de programmering op de veel radicalere vernieuwingen die in de tweede helft van de vorige eeuw in gang werden gezet en die onder uiteenlopende namen als serialisme, minimalisme, indeterminisme bekend staan. Het doel van de stichting is de belangstelling voor deze ontwikkelingen en de voortzettingen en nieuwe ontwikkelingen te bevorderen. Zij trekt daartoe niet alleen musici aan die nationaal en internationaal hun sporen verdiend hebben, maar – belangrijker – zoekt voortdurend naar jong aanstormend talent.

Het podium is landelijk vermaard om zijn innovatieve programmering. Het is nationaal en internationaal geliefd bij de musici – niet enkel vanwege de stijlvolle en geavanceerde entourage van Galerie Marzee maar in het bijzonder door de atmosfeer en het buitengewoon geïnteresseerde en aandachtige publiek. De concerten ademen een sfeer van intimiteit. Typerend – en voor de uitvoerenden en bezoekers uiterst enthousiasmerend – is het direct voelbare contact tussen de musici en het publiek.

De organisatie geschiedt geheel op vrijwillige basis. De leden van het bestuur krijgen geen vergoeding voor de werkzaamheden die zij voor de stichting verrichten.