Jaarprogramma 2016–2017

De Stichting Moderne Muziek brengt dit seizoen 7 concerten met muziek uit de 20ste en de 21ste eeuw met de meest gerenommeerde ensembles en musici in het avant-garde repertoire. Als een van de meest vooraanstaande podia in Nederland en kernpodium van het oosten voor hedendaagse muziek bieden we u een programma dat in het bijzonder voor abonnementhouders in prijs-kwaliteitsverhouding ongeëvenaard is.

16 oktober 2016
Ives Ensemble
Rik Andriessen – fluit
Ron colbers – slagwerk
John Snijders – piano
Josje ter Haar – viool

We openen het seizoen met het u welbekende Ives Ensemble. Zij brengen een concert met werken van John Cage, een van de grote inspiratoren van het ensemble. Het programma geeft een mooi overzicht van de diversiteit van Cage’s componeren. Er klinkt o.a. het beroemde 4’33”, Child of Tree voor versterkt plantmateriaal – cactussen!

20 november 2016
Asko Kamerkoor
Carel den Hertog – dirigent
Sandra Macrander – spel mise-en-scène
Vincent van Amsterdam – accordeon
Jos Leussink – orgel
Felipe Mora – keyboard
Evert de Cock – geluid
Peter Leydekkers – licht

Vervolgens brengt het befaamde Asko kamerkoor een concert onder de titel Passages, een scenisch concert. U hoor een muzikaal tweeluik met ‘Musik für das Ende’ van Claude Vivier voor twintig zangers en slagwerkinstrumenten uit 1971, een ritueel dat door ruimtelijke bewegingen ondersteund wordt en ‘Nous le chant III’ voor twintig zangers, accordeonist, orgel en samples van Willem Boogman, een werk dat in opdracht van het koor door hem geschreven werd en waarin hij zich liet inspireren door de popmuziek uit de jaren 70.

18 december 2016
Ralph van Raat – piano

Na het overweldigende succes van vorig jaar geeft Ralph van Raat wederom een kerstconcert. Verwacht stemmige verlichting, verwarmende Glühwein en voedende soepen en vooral spetterende muziek met Ralphs enthousiaste toelichtingen. Vorig jaar was het concert uitverkocht. Dit vraagt erom een ‘Mattheus’-achtige traditie te creëren, maar dan in vrolijke kerstsfeer. Wees erbij! Abonnementhouders hebben voorrang en voor hen zijn de Glühwein en de soepen gratis.

22 januari
Tatiana Koleva  – slagwerk
Tatiana Koleva opent het nieuwe jaar met een concert onder de titel ‘Songs for Marimba’, een solo-recital met stukken vor marimba en slagwerkinstallatie. Naast tal van zeer recente composities hoort u John Cage’s  ‘In A Landscape’ in een arrangement van Tatiana. Als gast treedt Han Burhs op met tekst en stem.

19 februari
Keiko Shichijo – piano

De japanse pianiste en fortepianospeler, Keiko Shichijo won prijzen op tal van muziekconcoursen is aktief over de hele wereld. Zij presenteert een programma met de ‘musique concrète instrumentale’ van recalcitrante duitse componist Helmut Lachenmann, de aleatoriek van John Cage en ‘High Window’ van japanse componist Jo Kondo – een verstild koraal van zacht gespeelde accoorden.

12 maart
Lunatree
met
Fanny Alofs – zang
Lars Wouters van den Oudenweijer – klarinet
Toon Bierman – piano

Op veler verzoek presenteren we alt/mezzosopraan Fanny Alofs, ditmaal met het ensemble Lunatree, een ensemble dat de verbindingen opzoekt tussen hedendaagse kamermuziek, rock en minimal music – van Arvo Pärt tot Squarepusher en van Satie tot Andriessen.

23 april
 7090
Koen Kaptijn  – trombone
Nora Mulder – piano
Anna voor de Wind – klarinet
Miriam Overlach – harp

Als spetterende afsluiting van het seizoen hoort u tenslotte 7090, het Amsterdam gebaseerde ‘idiosyncratische collectief’ met twee nieuwe stukken : ‘Stem Gods’, gïnspireerd op Dick Raaijmakers en een werk van Thanassis Deligiannis.