Jaarprogramma 2017-2018

15 oktober 2017
Scordatura Ensemble
Chris Rainier – zang en Adapted Guitars
Elisabeth Smalt – Adapted Viola, Diamond Marimba
Reinier van Houdt – keyboard/ Chromelodeon, Mazda Marimba
Samuel Vriezen – Kithara
Lucia Mense – fluiten
Lucas van Helsdingen – basklarinet

Het Scordatura Ensemble opent het programma met een selectie uit ROSE PETAL JAM – The Amsterdam Partch Project.  Het werk van de Amerikaan Harry Partch (1901-1974) gebruikt een eigen stemming en instrumenten.  Ze hebben de speciale Partch tuning en notatie geleerd en hebben andere Partch specialisten gevraagd met dit project mee te spelen. De instrumenten die Partch gebruikte voor zijn muziek hebben ze nagebouwd.

12 november 2017
Stolz Kwartet
Marieke Schut – hobo
Jellantsje de Vries – viool
Lisa Eggen – altviool
Doris Hochscheid – cello

In dit concert staat Japan centraal. U hoort van  Klaas de Vries zijn ‘Razende Stilstand’ en van zijn leerling Jan van de Putte ‘Een Naakte Ruiter’, beide uit 2017. Beiden hebben een affiniteit met Japan, die als een rode draad door dit programma loopt. Maar het Japan van Klaas de Vries met zijn verstilde en dromerige Haiku’s beschrijft een heel ander soort Japan dan het woeste en rusteloze werk van Jan van de Putte.

17 december 2017
Ralph van Raat – piano
Na het overweldigende succes van afgelopen jaren verzorgt Ralph van Raat opnieuw ons kerstconcert ditmaal weer met een integrale uitvoering van Messiaens Vingt Regards, het begin van een biënnale. Verwacht een muzikale uitputtingsslag met stemmige verlichting, verwarmende Glühwein en voedende soepen. De afgelopen jaren was Ralphs kerstconcert uitverkocht. We zetten deze ‘Mattheus’-achtige traditie voort, maar dan in vreugdige kerstsfeer. Abonnementhouders hebben voorrang.

21 januari 2018
Christine Chapman – hoorn
De Amerikaanse hoorniste Christine Chapman treedt als eerste op in een serie van drie concerten door leden van het befaamde Keulse ensemble MUSIKFABRIK. U hoort muziek voor een verschillende hoorntypes uit verschillende continenten met muziek van Olivier Messiaen, Juliàn Quintero, Yasu Imamori, Mauricio Kagel, Tansy Davies, Jing Wang Yan en Moon Dog.

18 februari 2018
Marco Blaauw  trompet
Florentin Ginot – contrabas
De trompettist Marco Blaauw is een oude bekende in onze serie. Ditmaal een programma met de Franse contrabassist Florentin Ginot. Marco en Florentin brengen solowerken voor contrabas en trompet van Rebecca Saunders, duo-improvisaties en werken van Gyorgy Kurtag en Karlheinz Stockhausen – en natuurlijk hoort u Marco’s inspirerende toelichtingen.

18 maart 2018
Axel Porath – altviool
Margit Kern – accordeon

Bij weinig instrumentaties versmelten de klanken zo als bij die van accordeon en altviool en dat heeft tal van hedendaagse componisten geïnspireerd stukken te schrijven voor de combinatie van deze twee instrumenten. Het programma “Die Tiefe der Zeit” gaat terug van onze dagen tot de muziek van John Dowland en combineert het met het ontroerende duo onder dezelfde titel van de Japanse componist Toshio Hosokawa. Verder hoort een duo van Wolfgang Rihm en solo’s voor altviool en accordeon.

29 april 2018
The Bad Boys
Emma Breedveld – viool
Heleen Hulst – altviool
Gerard Bouwhuis – piano

We besluiten het seizoen met een concert waarvan de titel refereert aan de bijnaam die George Antheil kreeg toen hij in de 20-er jaren van de vorige eeuw langs de Europese concertzalen toerde. Zijn publiek reageerde geschokt: muziek geïnspireerd op jazz, op machinegeluiden en natuurlijk op zijn grote voorbeeld Stravinsky. U hoort drie van deze werken: Sonate Sauvage, Jazz Sonata en Sonatina Death of the Machines. Verder hoort u werken Chiel Meijering en de Suite van Henry Cowell. De titel van dit laatste werk klinkt onschuldig maar schijn bedriegt.