Jaarprogramma 2022–2023

16 oktober
NEW EUROPEAN ENSEMBLE

De missie van het New European Ensemble is hedendaagse en 20e-eeuws repertoire te presenteren voor een breed publiek. In de pers werd het bejubeld om haar ‘fantastische’ (NRC) en ‘exemplarische uitvoeringen’ (Volkskrant) en ‘een van de beste ensembles van Nederland’ (Nieuwe Noten).  Vooraanstaande componisten waaronder Kaija Saariaho, Magnus Lindberg, Mark Anthony Turnage, Bright Sheng en Anna Thorvaldsdóttir werken met de groep.  

Jürg Frey – The Wind Moves Them (2017/2018); fluit, klarinet, gitaar, viool, cello
Dai Fujikura – Perpetual Spring (2017); klarinet, strijkkwartet
Baldwin Giang – Muzzle  (2019); elektrisch gitaar en strijkkwartet
György Ligeti – Metamorphoses nocturnes (1953-1954); strijkkwartet

20 November
ANZÛ KWARTET 

Olivia De Prato – viool
Ashley Bathgate – cello
Ken Thomson – klarinet
Karl Larson – piano

De leden van Anzû zijn veteranen in de vibrerende muziekgemeenschap van New York City. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven en versterken van de New Yorkse scene in spraakmakende groepen als Bang on a Can, All-Stars, Mivos Quartet, Ensemble Signal en Bearthoven. Ze hebben werken van verschillende van de belangrijkste componisten van onze tijd in première gebracht op de meest prestigieuze locaties ter wereld.

Anna Webber – New Work (2022)
Cassie Wieland – to live in static (2019)
Josué Collado Fregoso – Infinity (2015)
Ken Thomson – Uneasy (2019)


18 December 
KERSTCONCERT
Ralph van Raat – piano

Olivier Messiaen – Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus

Ralph van Raat verzorgt traditiegetrouw ons kerstconcert en zet de ‘Johannes’-achtige traditie voort met  een biënnale, ditmaal dus weer een integrale uitvoering van de Vingt Regards, een muzikale uitputtingsslag in vreugdige kerstsfeer – en nu na alle Covid-perikelen weer met stemmige verlichting, verwarmende Glühwein en voedende soepen. De afgelopen jaren was Ralphs kerstconcert steeds uitverkocht. Wilt u zeker zijn van een plaats neem dan snel een abonnement of wordt donateur van de stichting. 

15 januari
NIEUWJAARSCONCERT
Maya Fridman – cello

We openen het nieuwe jaar met een concert door de Nederlandse-Russische celliste Maya Fridman. Maya behoort tot de Nederlandse cellotop en staat bekend om haar gepassioneerde vertolkingen met een unieke mix van stijlen en genres. Muziekperformance, instrumentale beheersing en fysiek-emotionele uitstraling gaan hand in hand.

Maxim Shalygin – Canti d’inizio e fine (2018); (delen)
Peteris Vasks – Pianissimo (1978)
Alexander Knaifel – Lamento (1967/1987)
Alexander Knaifel – Psalm 51 (1995)

12 februari
Florentin Ginot – contrabas

De contrabassist Florentin Ginot is sinds 2015 lid van het Keulse ensemble MusikFabrik en creëerde de afgelopen decennia in nauwe samenwerking met componisten als Georges Aperghis, György Kurtág, Rebecca Saunders en Helmut Lachenmann een nieuw en scenisch repertoire voor dit instrument. In dit solo-optreden exploreert hij niet slechts in klassiekers als Berio’s Sequenza voor contrabas en Sauders’ Fury maar ook in verschillende recente werken onontgonnen technieken.

Rebecca Saunders – Fury (2005)
Mauro Hertig – New piece (2022) Nederlandse première
Milica Djordjevic – Do you know how to bark ? (2010) Nederlandse première
Stefano Scodanibbio – Farewell (1981-1983)
Luciano Berio – Sequenza XIVb (2004)
Georges Aperghis – Obstinate (2018) Nederlandse première

12 maart
Goshka Isphording – klavecimbel
Tatiana Koleva – slagwerk

Tatiana Koleva

Twee oude bekenden in ons programma, nu als duo. Een samenspel van klavecimbel en slagwerk, waar bij het klavecimbel de percussieve eigenschappen van dit instrument benadrukt. De basis van het programma vormen twee werken van Iannis Xenakis en François-Bernard Mâche.  Voor de slagwerkster Tatiana Koleva, in de pers geroemd als ‘een van de beste marimbaspelers ter wereld’ en de klaveciniste Goska Isphording, gelauwerd klaveciniste en gespecialiseerd in het hedendaagse en experimentele repertoire werden inmiddels meer dan 100 composities geschreven. Twee daarvan hoort u in dit concert. 

Goska Isphording

Iannis Xenakis – Oophaa (1989) 
Tatiana Koleva – nieuw werk voor slagwerk solo (2022/23)
François-Bernard Mâche – Anaphores (1981) 
Gośka Isphording  – nieuw werk voor klavecimbel solo (2022/23)
Arnold Marinissen – nieuw werk (2023)
Iannis Xenakis – Komboi (1981) 

23 april
Hannah Weirich – viool
Sara Cubarsi – viool

Als afsluiting van dit seizoen hoort u wederom solisten van het befaamde Keulse Ensemble MusikFabrik.

De violiste Hannah Weirich werkte o. m. samen met musici als Mauricio Kagel, György Kurtág, Helmut Lachenmann en Rebecca Saunders.

Hannah Weirich

Sara Cubarsi, een veelzijdig violiste en componiste, Ze trad op in de concertpodia in Los Angeles, Barcelona, Berlijn en Londen. Haar repertoire loopt van de vroege barok tot heavy metal met de elektrische viool.

Jieun Noh – Hundertacht II (2020)        
Tore Takemitsu – Rocking Mirror Daybreak (2018)
Unsuk Chin – Gran Cadenza (2018)
Malika Kishino – Lamento (2013)
Luigi Nono – “Hay que caminar” soñando per due violini (1989)