Jaarprogramma 2021–2022

Najaar

24 oktober
James Aylward
Fagot en electronica.
De Australisch-Nederlandse fagottist James Aylward brengt onder meer composities van Chris Dench en Pierluigi Billone, een student van Salvatore Sciarrino en van Helmut Lachenmann. Verder hoort u werk van Adrian Kleinlosen met electronica.

14 november
Joe Houston – piano
Sarah Saviet– viool
Het concert van de Britse pianist Joseph Houston en de Amerikaanse violiste Sarah Saviet hebben we afgelopen seizoen moeten afgelasten. Nu brengen ze alsnog hun programma met muziek van Rebecca Saunders, Iannis Xenakis en James Weeks.

Kerstconcert
19 december 
Ralph van Raat – piano
Vorig jaar kon het niet doorgaan maar nu dan toch Daan Manneke’s magnum opus De Grote Archipel. Archipel verwijst naar Zeeland waar Manneke geboren is. Het zesdelige werk vertaalt muzikaal zes delen van de provincie Zeeland. Om de traditie weer op te nemen kunt u voedende soepen en opwekkende Glühwein verwachten.

Voorjaar

13 februari 2022
Joseph Puglia – viool
Keren Motseri – sopraan
Sounds and Silence

De van oorsprong Amerikaanse violist Joseph Puglia heeft zijn sporen verdiend als een van de top interpretatoren van de muziek van de 20e en 21e eeuw. Hij maakte zijn solo-debuut bij het Concertgebouw Orkest, speelt als concertmeester bij het Asko|Schönberg Ensemble en werkte met Pierre Boulez en leden van het Ensemble Intercontemporain. De Israëlische Keren Motseri is een veelzijdige en veelgevraagde sopraan met een repertoire dat loopt van de Renaissance tot en met de 21e eeuw. U hoort een werk dat speciaal voor hen geschreven is, Windwoerter van Jürg Frey. Verder verder Le Dolci Parole van Klas Torstensson, selecties uit de Kafka-fragmenten van György Kurtag alsmede enige solo-stukken.

20 maart 2022
Jérôme Comte – klarinet
Eric-Maria Couturier – cello
Romain Descharmes – piano

Twee solisten van het befaamde Parijse Ensemble Intercontemporain en de franse pianist Romain Descharmes brengen een programma met werken van Thomas Simaku, Tristan Murail, Lionel Bord en Bruno Mantovani.

3 april 2022
Scordatura Ensemble
Alfrun Schmid, Elisabeth Smalt, Chris Rainier, Reinier van Houdt, Orlando Velazquez.

De werken vormen de apotheose van The Amsterdam Partch Project, dat volledig gewijd is aan het vroege kamermuziekwerk van Harry Partch en de bouw van de hiervoor benodigde instrumenten. Harry Partch (1901-1974) vond de westerse toonladder te beperkt voor het muzikale kleurenpalet waarnaar hij op zoek was. Daarom ontwierp en bouwde hij speciale instrumenten in 43-toonsstemming, en schreef er wonderbaarlijke en melodieuze muziek voor. Het Scordatura Ensemble bespeelt de Kithara, Diamond- en Bass Marimba, Adapted Viola, Adapted Guitars, Chromelodeon en andere instrumenten. De musici geven uitleg en na afloop van het concert bent u van harte welkom om de instrumenten zelf te proberen.

Mei 2022
Nationaal Jeugdorkest
U hoort een aantal leden van het Nationaal Jeugd Orkest. Datum en programma worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.