Jaarprogramma 2014–2015

12 october

Ives Ensemble
Rik Andriessen – fluit, Hans Petra – klarinet, Josje ter Haar – viool, Emma Breedveld – viool, Ruben Sanderse – altviool, Job ter Haar – cello, Fedor Teunisse – slagwerk, John Snijders – piano

Met kamermuziekwerken van drie titanen van de nieuwe muziek. Van Louis Andriessen hoort u het zelden gespeelde Miserere voor strijkkwartet, een set variaties gebaseerd op het fameuze Miserere van Allegri. Dan volgt Iannis Xenakis’ Plektó, een door oerkracht bezeten vlechtwerk voor zes spelers dat tevens een ideaal contrast vormt met Morton Feldmans Clarinet and String Quartet, dat met ‘slechts’ veertig minuten een van zijn kortere late werken is.

9 november
Barbara Lüneburg viool

een vioolrecital door de virtuoze violiste Barbara Lüneburg. U hoort onder andere Knee 2 van Philip Glass en Steve Reichs verrassende ‘Violin Phase’.

14 december
Trio To be Sung 
Elisa Roep – sopraan, Fie Schouten –basklarinet, Eva van de Pot – cello
met Keiko Shichijo – piano

De hoofdmoot van het programma van het trio To be Sung van basclarinettiste Fie Schouten is ‘Allegro Sostenuto’ van de onplaatsbare en tegendraadse componist Helmut Lachenmann, uitgevoerd door het trio met piano. Verder brengen ze hedendaagse Chinese muziek en nieuw werk van Alex Dea.

11 januari  
Mondriaan kwartet
Jan Erik van Regteren Altena – viool, Edwin Blankenstijn – viool, Anna den Herder – altviool, Eduard van Regteren Altena – cello

Centraal staat ‘Different Trains’ van Steve Reich. Tijdens de Tweede Wereldoorlog pendelde Reich geregeld met de trein tussen New York en Los Angeles om zijn gescheiden ouders te bezoeken. Vele jaren later realiseerde hij zich dat, was hij als Jood in die tijd in Europa geweest, dit evengoed een Holocaust-trein had kunnen zijn. Die gruwelijke gedachte inspireerde hem in 1988 tot zijn driedelige compositie voor strijkkwartet en tape.

15 februari
Marco Blaauw trompet
Christine chapman hoorn
Bruce collings trombone
Melvin poore tuba

Vier blazers van het befaamde Keulse Ensemble MUSIKFABRIK presenteren een programma met zeer recente werken – waaronder een werk van  Georg Friedrich Haas ter nagedachtenis aan de zwarte Amerikaan Eric Garner die vorig jaar de dood vond toen hij door de politie van New York in een wurggreep genomen werd.

15 maart
Stefanie Liedtke fagot
Reinier van Houdt piano

Onder de titel ‘Breathless’ brengen zij  werken voor fagot en piano van Dimitris Andripokoulos, Seung-Ah Oh en Jacob TV. En dan Berio’s sequenza voor fagotsolo. Dit hele stuk dient ‘zonder adem’ gespeeld te worden. Deze onmogelijke opgave voor een stuk van 18 minuten kan enkel met circulaire ademhaling overwonnen worden en klinkt dan soms als meditatie en dan weer als een gevecht.

26 april
Ralph van Raat piano

U hoort het het pianoconcert van de van oorprong Chinese componist Tan Dun die in het westen faam verwierf met zijn ‘Water Passion After St. Matthew’ en in het oosten door zijn filmmuziek.