Concert 9 oktober 2011

HELEEN HULST en GERARD BOUWHUIS
met MARTIJN PADDING
een programma met en rond LOUIS ANDRIESSEN

We openen met een programma rond onze nationale trots Louis Andriessen. Zijn brede oeuvre bestrijkt welhaast alle muzikale genres en kenmerkt zich door een filosofische inslag, het overschrijden van de grenzen tussen genres en een voortdurende dialoog met de traditie. Vandaag hoort u werk voor viool en piano, een door hem zeer geliefde bezetting. Het wordt vertolkt door de vrolijke pianoleeuw Gerard Bouwhuis en de gepassioneerde avant-garde violiste Heleen Hulst. Ze zullen werk van Louis Andriessen zelf en een aantal van zijn absolute favorieten ten gehore brengen.

Louis Andriessen *1939
Image de Moreau (pianosolo, 1999)
Remembering that sarabande (altviool en piano, versie 2011)
Tuin van Eros (versie voor viool en piano, 2003)
La Voile de bonheur (viool en piano, 1966/1971)
John Cage 1912-1992
Six melodies (viool en piano, 1950)
Martijn Padding *1956
Mordants (viool en piano, 2002)

Citaten van Cages ‘Six melodies’ klinken in Andriessens ‘Writing to Vermeer’. Het energiegeladen ‘Mordants’ van zijn leerling Martijn Padding is volgens Andriessen een absoluut meesterwerk. ‘Mordants’ en ‘Remembering that sarabande’ werden geschreven voor het duo Hulst/Bouwhuis. Van dit laatste werk hoort u de wereldpremière.

Louis Andriessen en Martijn Padding zullen zelf aanwezig zijn. U hoort hen aan de piano en kunt toelichtingen verwachten.

De pianist Gerard Bouwhuis is gespecialiseerd in eigentijds repertoire. Hij geeft recitals en is een veelgevraagd solist bij bijna alle gerenommeerde ensembles en orkesten in Nederland. Hij was als solist betrokken bij uitvoeringen met o.a. het Schönberg Ensemble, de Ebony Band, het Nederlands Blazersensemble en het Radio Kamerorkest met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Peter Eötvös en Emilio Pomarico. In de loop van zijn carrière heeft Gerard Bouwhuis veel componisten geïnspireerd nieuw werk voor hem te schrijven, onder wie Louis Andriessen, Cornelis de Bondt, Rob Zuidam, Guus Janssen en Huib Emmer. Als solist maakte hij tournees door Noord- en Zuid-Amerika, Canada, Japan en Australië.

Heleen Hulst  studeerde viool bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als  soliste speelde zij onder andere bij het Radio Symfonie Orkest, het Robert Schumann Kammerorchester en London Sinfonietta. Verder speelt zij regelmatig met het Schönberg Ensemble, Asko en Nieuw Ensemble. Zij nam in 1995 en 1997 deel aan het muziekfestival in Tanglewood waar zij beide keren de prijs voor “outstanding violinist” ontving. Met Gerard  Bouwhuis vormt zij sinds 1997 een duo en samen richtten zij Nieuw Amsterdams Peil op, een groep die zich toelegt op de kamermuziek van de 20ste en 21ste eeuw. In China speelt zij momenteel met het Nieuw Ensemble de geavanceerde 4-toons stukken van onder andere Ferneyhough en Grisey.

Luister alvast naar Paddings ‘Mordants’ door Hulst/Bouwhuis