Concert 19 februari 2012

CHAMBRE D´ECOUTE

Katharina Olivia Brand piano, stem
Verena Sennekamp cello, stem
Christian Kemper hobo, stem
met electonica, tv-toestellen en pistolen

<BEYOND INSTRUMENTS>

Het Duitse ensemble Chambre d’écoute presenteert in het programma ‘Beyond instruments’ veel recent werk (waaronder een stuk van onze landgenoot Michel van der Aa), maar ook een klassieker van Luigi Nono ‘… Sofferto onde serene …’ voor piano en tape. In dit programma ondernemen ze een strooptocht langs de grenzen van de traditionele instrumentopvatting. De klank van klassieke instrumenten wordt op de meest uiteenlopende wijze aangevuld en gemanipuleerd met onconventionele middelen. Verwacht naast elektronica en versterkte instrumenten een tv-toestel plexiglasschijven en pistolen.

  • Walter Feldman *1965 Le sexe du noyé (le noyé 3) (1995) voor hobo en live-elektronica
  • Martin Schüttler *1974 Soforterlös (2010) voor hobo, cello, piano, tv-toestel, plexiglasschijven en pistolen
  • Michel van der Aa *1970 Oog (1995) voor cello en soundtrack

         pauze

  • Michael Maierhof *1956 splitting 25.1 (2011) voor een speler op nylonsnaren en soundtrack
  • Luigi Nono 1924-1990 …sofferte onde serene… (1976) voor piano en tape
  • Mark Barden *1980 Chamber (2006/07) voor drie (ongeoefende) versterkte stemmen

Klik voor het uitgebreide programma met informatie over de stukken en componisten hier.

Pianiste Katharina Olivia Brand speelt moderne piano en hammerklavier. Ze studeerde aan het conservatorium in Karlsruhe en aan de Universiteit van California te Los Angeles. Ze verwierf diverse prijzen (waaronde Mini Alpert Feldman Award en het Outstanding Student Award van de UCLA Alumni Associatie. Ze treedt zowel solistisch als in kamermuziekensembles op. Ze is pianiste van het Ensemble Omega. Gaf recitals, masterclasses en voordrachten over historische uitvoeringspraktijk in Europa, Mexico en de USA. Momenteel is zij docente aan de universiteit van Heidelberg en in Graz.

Verena Sennekamp studeerde cello bij Aldo Parisot aan de Yale School of Music en bij Dmitri Ferschtman aan het conservatorium van Amsterdam. Ze sleepte prijzen in de wacht op de International New England Chamber Music Competition en het Europese Regio Cultuur Initiatief. Ze trad op op tal van internationale festivals voor hedendaagse muziek in Engeland, de VS, Duitsland, Zwitserland en Azië. Ze is medeoprichter van het Ensemble Omega. Ze maakte tourneeën naar Korea, gaf concerten in Carnegie Hall en in tal van andere grote concertzalen in de VS. Ze doceerde van 2005 tot 2007 aan de Yale School of Music.

De hoboïst Christian Kemper studeerde bij Martin Schie (Essen/Duisburg), bij Thomas Indermühle (Karlsruhe) en bij Peter Veale. Hij is lid van het Initiatief voor Nieuwe Muziek Suono Mobile en het Ensemble Omega. Hij gaf concerten met de ensembles SurPlus, Musikfabrik en Chronophonie. Hij trad onder meer op bij de Darmstädter Ferienkurse, op de Expo 2000, bij het Slowind-Festival in Ljubljana en bij June in Buffalo. Hij maakte concertreizen naar Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en de VS. Hij onderwees muziektheorie aan de conservatoria van Freiburg en Stuttgart en doceert muziektheorie aan het conservatorium in Karlsruhe.