RED, YELLOW & BOOGIE WOOGIE
Het MONDRIAAN KWARTET met GUUS JANSSEN
Jan Erik van Regteren Altena viool
Edwin Blankenstijn viool
Annette Bergman altviool
Eduard van Regteren Altena cello
Guus Janssen piano
Het Mondriaan Kwartet en de componist Guus Janssen brengen een hommage aan Piet Mondriaan in het programma ‘Red, Yellow & Boogie Woogie’. De aanleiding is een mooie Boogie Woogie van Guus Janssen. De schilder Piet Mondriaan hield van dansen, van muziek en vooral van jazz. Tijdens dit concert ziet u filmprojecties van Mondriaan-schilderijen. De projecties zijn gemaakt door Bert Koenderink en Hans Janssen. Naast het Mondriaan Kwartet hoort u Guus Janssen aan de piano.
Wat mij bevalt in het werk van Mondriaan is het ontbreken van pathetiek. Op het eerste gezicht lijkt zijn werk zakelijk, maar bij nader inzien en vooral inzoomen blijkt er de lyriek te zijn, breekbaar als net bevroren water. Niet alleen het resultaat zelf telt, maar ook de weg erheen, waarbij ook slordigheid te pas komt. Guus Janssen
Voorafgaand aan het concert geeft een lezing door Hans Janssen. Hans Janssen is de hoofdconservator van het Haags Gemeentemuseum, het museum dat prat gaat op de grootste collectie werken van Mondriaan ter wereld.
Programma
- Lezing door Hans Janssen ‘Beleving’
pauze
- Anton Webern (1883-1945) ‘Langsamer Satz’, 1905, met een projectie van ‘Bos bij Oele’ van Piet Mondriaan.
- Guus Janssen (1951) ‘Café Society Downtown’, 2008, 3e strijkkwartet, opgedragen aan het Mondriaan Kwartet ter gelegenheid van hun 25ste jubileum.
- Jacob van Domselaer (1890-1960) ‘Proeven van Stijlkunst no. 4 en 5’ 1913-1916, bewerking van Guus Janssen voor piano en kwartet met een projectie van ‘Compositie no 2’ en ‘Gein Aquarel’ van Piet Mondriaan.
- Morton Feldman (1926-1987) ‘Structures’, 1951
- Guus Janssen, ‘Blue, Yellow and Red Notes’, 2011 voor strijkkwartet en piano met projecties van het befaamde ‘Victory Boogie Woogie’ van Piet Mondriaan.
Het Mondriaan Kwartet is opgericht in 1982. Het kwartet legt zich vooral toe op de uitvoering van 20ste eeuws repertoire. Regelmatig geeft het Mondriaan Kwartet opdrachten aan componisten. Meer dan honderd stukken werden speciaal voor het kwartet geschreven, onder anderen door Iannis Xenakis, Guus Janssen, Henry Brant, Diderik Wagenaar, Luca Francesconi, Takayuki Rai, Henny Vrienten, Neely Bruce en Paul Termos. Verder bracht het Mondriaan Kwartet wereldpremières van het Tweede en Derde strijkkwartet van de Amerikaanse componist George Antheil (1900-1959). Onder de door hen uitgebrachte cd’s bevindt zich de recent uitgekomen dubbel-cd ‘Cartoon/S&M’ van John Zorn, en de recent bij het 20-jarig jubileum uitgebrachte cd ‘The girlssss collection’ van Chiel Meijering (Basta nr. 30-9132-2).
Guus Janssen studeerde piano en compositie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Als pianist, clavecinist trad hij op in verschillende bezettingen met musici van John Zorn tot Gidon Kremer. Sinds begin jaren tachtig leidt hij zijn eigen ensembles, van (piano) trio tot 11-tet en (opera) orkest. Als solist was hij te horen, primair in eigen composities en als improvisator op diverse internationale festivals. Daarnaast trad hij op met de meeste Nederlandse ensembles en bij diverse orkesten. Janssens composities reiken van pianomuziek en kamermuziek tot symfonisch werk. Zij werden naast wat werd gespeeld door de diverse Janssen-formaties, uitgevoerd door o.m. het Mondriaan Kwartet, het Nieuw Ensemble, het Radio Kamerorkest, het Concertgebouw Orkest en de Ebony Band met als solisten o.m. Eleonore Pameijer, Walter van Hauwe, Harry Sparnaay en Gerard Bouwhuis. Voor zijn werkzaamheden op het gebied van de jazz-en geïmproviseerde muziek ontving hij de Boy Edgar Prijs, 1981. Voor zijn compositorisch werk werd hij bekroond met de prestigieuze Matthijs Vermeulen Prijs, 1984.