Concert 22 april 2012

RALPH VAN RAAT piano
met medewerking van
ILONKA KOLTHOF fluit 

Vol trots presenteren we als laaste concert in dit seizoen een oude bekende in onze serie: Ralph van Raat. Naast enige meer klassieke werken speelt hij een recent aan hem en de fluitiste Ilonka Kolhof opgedragen werk van Bart Spaan. Spaan (die zelf aanwezig zal zijn) zegt hierover “Onyx is – zogezegd – een elektronische klankcompositie voor twee akoestische instrumenten. Met behulp van het middenpedaal creëert de piano combinaties van boventonen die de fluit voortdurend omcirkelen als een vervreemdend klankdecor. De fluit weet zich als het ware vergezeld van live elektronica”. En als spectaculair slot van het seizoen hoort u de Nederlandse première het Concerto pour Piano Seul van Michel Tabachnik. Tabachnik is dirigent en componist en richtte met Pierre Boulez in Parijs het Ensemble Intercontemporain op. Xenakis beschouwt hem als zijn favoriete vertolker. Zijn compositorische werk is sterk beinvloed door Xenakis in het overschrijden van de grenzen van wat er technisch gezien mogelijk is voor de speler. Complexiteit speelt een grote rol, maar Tabachnik baseert zich meer dan Xenakis op de traditie: Bach, Beethoven, Wagner. Hoor en zie hoe Ralph in dit concert voor solo-piano onze vleugel aanvalt.

Tijdens het concert zal Ralph zal de stukken op zijn bekende wijze toelichten.

  • Frederic Rzewski Piano Piece No. 4 (1977) (piano solo)
  • Aleksander Skrjabin Vers la Flamme, op. 72 (1914) (piano solo)
  • Bart Spaan Onyx (opgedragen aan Ilonka Kolthof en Ralph van Raat) (fluit/piano) (2011)
    Pauze
  • Charles Koechlin uit ‘Les Heures Persanes’: VI. A travers les rues (1916) (piano solo)
  • Michel Tabachnik Concerto pour Piano Seul (2011) (piano solo)

Pianist en musicoloog Ralph van Raat (1978) studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ton Hartsuiker en Willem Brons, en Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Beide studies sloot hij ‘Cum Laude’ af. Ook studeerde hij bij Claude Helffer (Parijs), Liisa Pohjola (Helsinki), Ursula Oppens (Chicago’s Northwestern University) en Pierre-Laurent Aimard (Musikhochschule Köln). Van Raat won een groot aantal prijzen bij zowel nationale als internationale concoursen. Hij treedt op als solist met orkesten in binnen- en buitenland en geeft solorecitals. Ralph heeft een exclusief opnamecontract bij Naxos, en is in 2003 benoemd tot Steinway Artist.

Fluitiste  Ilonka Kolthof  (1987) studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Abbie de Quant. Zij volgde talloze cursussen en masterclasses in binnen- en buitenland bij gerenommeerde fluitisten als Emily Beynon, Peter-Lukas Graf en Marina Piccinini. Ilonka won eerste prijzen op diverse concoursen zoals het Benelux Fluitconcours (2005), het Prinses Christina Concours (2005) en het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland (2008). Daarnaast is zij laureaat van De Linkprijs (2011), een concours voor vertolkers van hedendaagse muziek. Haar grote passie is de eigentijdse muziek en in het kader daarvan werkt Ilonka regelmatig met componisten als Jonathan Harvey en Michel van der Aa aan de interpretatie van hun werken voor fluit.

Luister hier alvast naar Ralph en Ilonka in de wereldpremière van Spaans Onyx.