Concert 30 september 2012

IVES ENSEMBLE met MARIJJE VAN STRALEN 

Rik Andriessen fluit
Raymond Honing fluit
Esther Probst hobo
Hans Petra klarinet
Cyrille van Poucke trompet
John Snijders piano
Josje ter Haar viool
Ruben Sanderse altviool
Job ter Haar cello
Diederik Meijnckens  contrabas

In dit concert komt muziek overal vandaan, uit de kelder, van de zolder, uit zijruimtes, zij wandelt, marcheert of rijdt voorbij, trap op en trap af. Niet alleen de muziek en de musici zijn overal, ook het publiek wordt uitgenodigd om zich vrijelijk door de ruimte te bewegen om te ervaren hoe de beleving van klank steeds nieuw is bij een steeds weer veranderend luisterpunt.

Na het befaamde werk van Ives waarin een eenzame trompet van ver weg een vraag stelt die maar niet beantwoord wordt, komt in het grote werk Music for… van Cage de klank van overal en nergens. Christopher Fox schreef voor het Ives Ensemble een ensemble-installatie waarbij solo’s, ensembles, vocale en instrumentale delen vrijelijk over tijd en ruimte verdeeld worden en ook vrijelijk over tijd en ruimte gehoord kunnen worden maar toch altijd een samenhangend bijzonder verhaal vormen. De verschillende verdiepingen en ruimtes van Galerie Marzee worden tot één groot klankveld en de luisteraars kunnen het gebouw en de muziek van overal op hun eigen manier ervaren.

Het werk van Fox wordt door de componist in de ruimte van Marzee geplaatst. Hij zal ook aanwezig zijn.

Charles Ives (1874-1954) The Unanswered Question (1906)
Voor 2 fluiten, hobo, klarinet, trompet, viool, altviool cello en contrabas

John Cage (1912-1992) Music for nine (1984-87)
Voor zang, fluit, hobo, klarinet, trompet, piano, viool, altviool en cello

pauze

Christopher Fox (1955*) Everything you need to know (2001)
Voor zang, 2 fluiten, hobo, klarinet, trompet, piano, viool, altviool, cello en contrabas

Het Ives Ensemble  werd in 1986 opgericht door de pianist John Snijders. Het bestaat uit een vaste pool van 13 musici. Het ensemble legt zich toe op het uitvoeren van ongedirigeerde kamermuziek van de 20ste en de 21ste eeuw, waarbij sinds de oprichting composities van Charles Ives, John Cage, Morton Feldman en Stephan Wolpe centraal hebben gestaan. Tal van componisten hebben voor het Ives Ensemble werk in opdracht geschreven, waaronder John Cage, Aldo Clementi, Walter Zimmermann, Gerald Barry en Christopher Fox. Het Ives Ensemble concerteerde op tal van internationale festivals. Hun discografie bestaat inmiddels uit meer dan 16 opnamen waaronder 6 met werk van Morton Feldman.

De Nederlandse sopraan Marijje van Stralen studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Lucia Meeuwsen en Margreet Honig. Bij De Nieuwe Opera Akademie vertolkte Marijje rollen in de producties “A Midsummernightsdream” (Benjamin Britten), “Die Zauberflöte” en “Riders to the sea” (Vaughan Williams). Ze werkte o.a met het Nederlands Blazers Ensemble, Ensemble Sospeso New York, Musikfabrik, Het Radio Kamerorkest, Het Nieuw Ensemble, Insomnio, Conjunto Iberico, Radio Filharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Brabants Orkest, Ives Ensemble, de Cellobiënnale en Het Grachtenfestival. Zij gaf met haar eigen ensemble ELECTRA (tot 2005), concerten in Barbican Centre en South Bank Centre, Italië, Parijs en het Sonic Evolutions Festival in New York en Canada.