Concert 19 januari

PROJECT 88

TOMOKO MUKAIYAMA  piano

We openen het nieuwe  jaar feestelijk met een nieuw project van een oude bekende, Tomoko Mukaiyama. In dit project Project 88 concentreert Tomoko zich uitsluitend op de 88 toetsen van de piano. Op een radikale wijze mengt zij renaissance- en hedendaagse muziek met improvisatie tot een gesloten programma. Zij presenteert zich daarbij niet slechts als een uitvoerend kunstenaar maar creëert een nieuwe dramaturgie door voor ieder Project  88 een nieuwe ‘playlist’ te kiezen. De presentatie van vandaag is gebaseerd op de volgende composities.

Karen Tanaka (1961– )  Techno Etudes 2000
Simeon ten Holt (1923 – 2012) Soloduiveldans 4 1998
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 – 1621) Echo-Fantasie
Yannis Kyriakides (1969 –  ) Satellite 2009
Tomoko Mukaiyama Beginning
Louis Andriessen  (1939 – ) Memory of Roses 1992

Het programma wordt gespeeld zonder pauze. Voorafgaande aan het concert bieden we u koffie, thee en drankjes. Tomoko zal daarbij ook aanwezig zijn.

 Tomoko Mukaiyama is pianiste en performer. In 1991 ontving ze de Gaudeamus Concours-prijs. Vanaf dat moment werd zij geëngageerd door gerenommeerde gezelschappen als het Ensemble Modern in Frankfurt, het London Sinfonietta, het Ensemble Intercontemporain, Het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Zij werkte samen met filmmakers, ontwerpers, architecten, dansers en fotografen, zoals Marina Abramovic, MERZBOW en Jiří Kylián.

Vanaf 2000 begon Tomoko Mukaiyama  met projecten als visueel kunstenaar. Haar ervaring als podiumartieste gebruikte zij om haar eerste installatie te realiseren in een concertzaal. In samenwerking met het architectenduo Digital PBX gaf ze de concertzaal een nieuwe dimensie met het project Amsterdam x Tokyo. De communicatie tussen artiest en publiek is altijd het uitgangspunt in Mukaiyama’s projecten. Het conceptuele werk for you een uniek pianoconcert voor een publiek bestaande uit één persoon, werd een discussieonderwerp op het gebied van muzieksociologie, muzikale esthetiek en tradities in de beeldende kunst. Het was onderdeel van de Yokohama Art Triennal. Het Sydney Opera House exposeerde het installatiewerk you and bach van glas, geluid en licht tijdens de Biënnale van Sydney in 2006. In 2007 presenteerde Tomoko Mukaiyama Show me your second face, een fashion-installatie in samenwerking met het ontwerpersduo Klavers Van Engelen waarin zowel pianiste als concertvleugel een en dezelfde jurk dragen. Show me your second face ging in première in Huddersfield, Engeland, toerde tot in 2010 door Nederland in verschillende theaters en was te zien in de Museumnacht van Rotterdam in 2010. Haar muziekinstallatie Mo-Ichido (2008) speciaal voor het Wallhouse in Groningen gemaakt, integreerde natuurlijke geuren van organische materialen en video.

Haar project wasted maakte een internationale tournee en is op vijf locaties in de wereld te zien geweest. In 2011 verscheen er een documentaire naar aanleiding van dit project wasted in opdracht van de VPRO.

 Tomoko’s jongste installatie performance maakte zij in 2011: SHOES’ is een installatie van diverse mode-elementen met menselijke ambities.

In 2012 werkte zij samen met regisseur Pierre Audi aan een muziektheaterstuk van Finse componiste Kaija Saariaho. In 2012 startte zij ook een samenwerking met choreograaf Nicole Beutler en lichtontwerper Jean Kalman. Dit resulteerde in de dansvoorstelling SHIROKURO, die in 2013 tijdens het Holland Festival te zien is en vervolgens in binnen- en buitenland toert.

Tijdens het Setouchi Art Festival en the Aichi Triennial 2013 in Japan worden Tomoko’s installatie performances Nocturne en Falling (geïnspireerd op het werk van Beckett) gepresenteerd.

Ook componeert zij de muziek voor Jiří Kylián’s dansvoorstelling East Shadow, die toert in 2013 en 2014.

In 2014 maakt Tomoko in samenwerking met Orkaan een nieuwe muziektheatervoorstelling speciaal voor kinderen.