Nijmeegse Kunstnacht: Hedendaagse tango’s in Marzee

Op zaterdag 28 september vindt de vierde Nijmeegse kunstnacht plaats, een doorlopend festijn op diverse culturele locaties. Galerie Marzee organiseert in samenwerking met de Stichting Moderne Muziek een muzikale manifestatie met hedendaagse tangomuziek met uiteraard dans — van 20.00 tot 1.00 uur. Ga voor kaartverkoop voor de kunstnacht naar www.lux-nijmegen.nl. Abonnementhouders van de serie moderne muziek hebben gratis toegang tot de Tango-manifestatie in Galerie Marzee.

De pianist Marcel Worms speelt tangos. Hester Welbergen en Roshan Warjavand dansen.

TOELICHTING
De geboortegrond van de tango is Zuid-Amerika maar toen deze rond 1915 Europa bereikt had, toonden ook componisten daar zich gevoelig voor de nieuwe dans. De pianist Marcel Worms laat tango’s horen uit Zuid-Amerika (o.a. Piazzolla) en uit Europa maar ook uit Egypte en Rusland. De piano is vrijwel vanaf het begin een belangrijk instrument in het tango-ensemble geweest en vele grootheden uit de tango-geschiedenis, zoals Osvaldo Pugliese en Horacio Salgan waren, behalve orkestleider, ook pianist. Niet alleen zullen er vanavond tango’s klinken, ze zullen ook gedanst worden. De erotiek en de durf van de tangodans worden weerspiegeld in de sieraden van Galerie Marzee.  De dansers dragen sieraden uit de lopende tentoonstelling van pas afgestudeerde jonge ontwerpers.

De pianist Marcel Worms is actief als kamermuziekspeler en als solist. Hij is aktief als kamermuziekspeler en als solist: in l990 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in l99l voerde hij het complete pianowerk van Janáček uit. Hij gaf recitals over de hele wereld en initieerde tal van projecten, waaronder Mondriaan en de muziek van zijn tijd. Sinds het seizoen l992/l993 voert hij het programma Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek uit. Er verschenen inmiddels meer dan 25 CD’s van hem. Zijn programma met tango’s uit Latijns-Amerika en Europa werd uitgevoerd in o.a. China en Argentinië.

Persfoto Marcel