Concert 18 december 2016 om 4 uur

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen

Ralph van Raat – piano

Na het overweldigende succes van vorig jaar verzorgt Ralph van Raat wederom ons kerstconcert. Verwacht stemmige verlichting, verwarmende Glühwein en voedende soepen en vooral spetterende muziek met Ralphs enthousiaste toelichtingen. Vorig jaar was het concert uitverkocht. Dit vraagt om voortzetting en we hebben dus met Ralph besloten een ‘Mattheus’-achtige traditie te creëren, maar dan in vreugdige kerstsfeer.

Abonnementhouders hebben voorrang en voor hen zijn de Glühwein en de soepen gratis.

Olivier Messiaen  Noël (uit Vingt Regards 1944)
John Tavener In Memory of Two Cats (1986)
Steve Reich Piano Phase (1967)
Theo Loevendie Walk (1985)
.               Soep en Glühwein
Theo Loevendie The Barpianist (1997)
Philip Glass How Now (1968)
John Tavener Ypakoë (1999)
Olivier Messiaen Je dors, mais mon coeur veille (uit Vingt Regards)

Een cyclisch programma waarin Messiaen u al direct met etherisch- schrijnende dissonanten in de kerstfeer brengt. In het centrum staan dan eerst Taverners contemplatieve meditaties, om u vervolgens via het vroege werk van Reich te activeren en met Loevendie naar een meer jazzy stijl te gaan. In de pauze kunt u van de soepen en de Glühwein genieten. Na de pauze (en de Glühwein) begint Ralph dan tijdens uw geroezemoes met Loevendies quasi-nonchalante lichte muziek. Maar verwacht dat zijn spel al snel steeds intenser, ongeduldiger en complexer wordt, totdat het hem in een finale poging ongetwijfeld lukt om u doodstil te krijgen. Via Glass’ hallucinerende How Now en Taveners meditatieve Ypakoë komt Ralph dan weer bij Messiaen laat u tenslotte verstild en helemaal klaar voor de Kerst naar huis gaan.

En dan kunt u nog een verrassing verwachten … die we niet verklappen.

Ralph van Raat is al vanaf zijn 14e jaar volledig gefascineerd door de klassieke muziek van de twintigste eeuw. Alhoewel zijn repertoire van Bach tot Bartok loop, ligt het zwaartepunt op componisten vanaf Debussy, Bartók en Ives tot hedendaagse meesters. Zijn doel is het publiek te overtuigen van de immense schoonheid en veelzijdigheid van de muziek van onze tijd door solo-recitals, lezingen met pianospel, concertoptredens, CD-opnames en bijzondere projecten.
In 2003 kreeg hij de titel Steinway Artist en voegde zich daarmee bij het exclusieve groepje pianisten waartoe onder meer Vladimir Horowitz, Martha Argerich, Alfred Brendel, Lang Lang en Keith Jarrett behoren.
Sinds 2006 heeft hij een exclusief contract met Naxos waar inmiddels meer dan 20 opnames van hem verschenen zijn.

Als u een abonnement heeft is uw reservering gegarandeerd. Zo niet, dan kunt reserveren door het bedrag van 18 Euro over te maken op banknummer NL78INGB0000651717 ten name van Stichting Moderne Muziek Nijmegen. Reserveringen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.