Concert 20 november om 4 uur

 

ASKO KAMERKOOR

Carel den Hertog – dirigent
Sandra Macrander – spel en mise-en-scène
Vincent van Amsterdam – accordeon
Jos Leussink – orgel
Felipe Mora – keyboard
Evert de Cock – geluid
Peter Leydekkers – licht

Passages, een scenisch concert

Muzikaal tweeluik met Musik für das Ende van Claude Vivier voor twintig zangers en slagwerkinstrumenten uit 1971 en Nous le chant III voor twintig zangers, accordeonist, orgel en samples van Willem Boogman. Het libretto voor dit werk werd samengesteld uit werken van de Franse dichter Henri Meschonnic (1931-2009) door regisseur Sandra Macrander. Top-accordeonist Vincent van Amsterdam speelt een belangrijke rol in de enscenering. Nous le chant III werd geschreven in opdracht van Asko Kamerkoor.

Willem Boogman (*1955) – Nous le chant III (2015)
De mise-en-scène van deze compositie is gebaseerd op beelden uit de gedichten van Meschonnic. Het onderweg zijn, genieten, de viering van een ontmoeting, maar ook de fricties waarmee dit gepaard kan gaan, vormen het muziektheatrale gegeven. Componist Willem Boogman liet zich inspireren door popmuziek van rond 1970. Popmuzikanten, zeker uit deze tijd, hoe individualistisch zij ook zijn, roepen op tot een gezamenlijk ervaren van de muziek.

Claude Vivier (1948-1983) – Musik für das Ende (1971)
Musik für das Ende schreef Vivier als een in memoriam voor een vriend in ‘de hoop dat de mensheid de ware zin van zijn aardse ervaring begrijpt en zich uiteindelijk zuivert.’ Tien ‘wezens’ volgen rituele regels op om deze gezuiverde staat van ‘zijn’ via de dood te bereiken door geleidelijk één te worden. Een verborgen koor heeft die staat van ‘zijn’ al weten te bereiken en zingt een prachtige eenstemmige psalmodie. Een eenling zoekt aansluiting om deel te nemen aan het ritueel. Zo zijn alle stadia van het ritueel vertegenwoordigd. Ruimtelijke bewegingen ondersteunen de rituele processen.

Het Asko Kamerkoor is een semi-professioneel kamerkoor waarin gevorderde amateurzangers, zangstudenten en professionele zangers op projectbasis samenwerken. Het Asko Kamerkoor voert eigentijdse, actuele en grensverleggende kamerkoorwerken uit.
Uitgangspunt voor de repertoirekeuze is de toegevoegde waarde van een compositie binnen het aanbod van nationaal en internationaal koorrepertoire. Meestal zijn dit actuele en grensverleggende werken die zo mogelijk in samenwerking of in aanwezigheid van de componist worden ingestudeerd. De programmering belicht de nieuwe ontwikkelingen in het componeren voor stemmen die zich voornamelijk blijken af te spelen in solistisch bezette koorwerken. Verder wordt er structureel aandacht besteed aan de combinatie van stemmen en (live) elektronica, stemmen en instrumenten, en aan in Nederland nog nooit uitgevoerde koormuziek van componisten van naam.