Concert 16 oktober om 16 uur

Ives Ensemble

Rik Andriessen – fluit
Ron Colbers – slagwerk
John Snijders – piano
Josje ter Haar – viool

We openen het seizoen met het u welbekende Ives Ensemble. Zij brengen een concert met werken van John Cage, een van de grote inspiratoren van het ensemble. Het programma geeft een mooi overzicht van de diversiteit van Cage’s componeren. Er klinkt o.a. het beroemde ‘Child of Tree’ voor versterkt plantmateriaal – cactussen!

John Cage (1912-1992)

Waiting (1952) – piano
Ryoanji (1985) – fluit & slagwerk
Etudes Australes (1975) – piano
Atlas Eclipticalis (1962)/Winter Music (1957)  – piano, slagwerk, viool, fluit
.                           pauze
Child of Tree (1975) – plantaardig materiaal
Eight Whiskus (1985) – viool
Four3 (1991) – piano, rain sticks, viool, stilte

Met de eigenzinnige Amerikaanse componist Charles Ives als naamgever zoekt het Ives ensemble steeds naar verrassende muziek. Met één been in de 20e eeuw, één been in de 21e eeuw en met ogen en oren gericht op de 22e eeuw. Legendarische componisten als John Cage en Aldo Clementi schreven muziek voor het ensemble. En ook nu wordt samengewerkt met toonaangevende hedendaagse componisten en kunstenaars. Met Amsterdam als uitvalbasis reizen de 12 musici door binnen- en buitenland met programma’s die bezoekers opnieuw leren luisteren.

Het Ives Ensemble maakte naam met baanbrekende uitvoeringen en registraties van werk van John Cage en Morton Feldman, maar is evenzo bekend om zijn overige repertoire, dat zich karakteriseert door verrassende en eigenzinnige keuzes. Verder kenmerkt het ensemble zich door zijn ongedirigeerde werkwijze en flexibele bezetting, zijn doorwrochte programmering en zijn brede, interdisciplinaire belangstelling. Daarbij heeft het een speciale voorliefde voor de beeldende kunst en werkt het samen met gerenommeerde kunstenaars en instituten als het Stedelijk Museum Amsterdam.

In de loop zijn inmiddels 30-jarige bestaan bracht het Ives Ensemble tot dusver 17 alom geprezen cd-registraties uit, waarvan het merendeel bij het bekende Zwitserse label HatHut. Daarnaast speelde het ensemble op vooraanstaande podia en festivals in binnen- en buitenland, produceerde het succesvolle eigen festivals, en werkte het samen met toonaangevende componisten. Recente voorbeelden van die laatsten: Richard Rijnvos, Alvin Lucier, Louis Andriessen en Terry Riley.