Concert 20 maart om 16 uur

Goska Isphording – klavecimbel
Fanny Alofs – zang

De zangeres Fanny Alofs en de klaveciniste Goska Isphording brengen een programma dat in de volle breedte laat zien wat hedendaagse componisten voor deze duo-bezetting hebben geschreven – lyrische gedichten op prachtige melodieën tot experimentele en hilarische performance stukken.

Naast enkele topstukken van Luciano Berio, zijn Sequenza III voor stem en Rounds voor klavecimbel, hoort u de Szymborska Songs van Roderik de Man, een werk dat gecomponeerd werd rond vier gedichten van de Poolse Nobelprijswinnares Szymborska, stukken vol van verwondering over leven, dood, eenzaamheid, liefde en de grapjes van het noodlot.

In scherp contrast hiermee staat Recitativarie, een berucht performancestuk van Mauricio Kagel voor zingende clavecinist, waarin hij vol snijdende humor korte metten maakt met godsdienstverdwazing.

Verder hoort u werken van Martijn Padding, Jacqueline Fontyn en Calliope Tsoupaki, die eeuwenoude teksten voor hun composities gebruikten. En een speciaal voor het duo geschreven werk van Jacq Palincx, een pop-art-achtige compositie gebaseerd op onder meer reclamekreten.

Programma
Jacqueline Fontyn – delen uit Blake’s Mirror (1991/2015)
Roderik de Man – Szymborska Songs (2015)
Drew Schnurr – Pendulum And Mirrors (2015)
John Cage – The Wonderful Widow of 18 Springs (1942)
Jacq Palinckx – Premo (2012)
.                        pauze
Mauricio Kagel – Recitativarie (1971/1972)
Calliope Tsoupaki – I Ikesia tis Antigonis (2014)
Luciano Berio – Rounds with voice (1966)
Gary Carpenter – Interlude (2008)
Martijn Padding – Bel Dous Amics (2000)

Goska Isphording is als klaveciniste een van de belangrijkste vertolkers binnen de hedendaagse muziek op dit instrument. Zij nam deel aan de meest prestigieuze festivals voor nieuwe muziek en soleerde onder andere tijdens de Gaudeamus Muziekweek, het November Music Festival, Warsaw Autumn, het Gaida Festival, ISCM World Music Days en het Huddersfield Contemporary Music Festival. Optredens door heel Europa bracht Goska onder de aandacht van vele componisten wat resulteerde in inmiddels meer dan honderd premieres van composities voor haar geschreven, waaronder drie klavecimbel concerto’s van Roderik de Man, Hanna Kulenty en Andrzej Kwieciński. Tevens is Goska medeoprichter van het ensemble The Roentgen Connection en lid van het Londense Riot Ensemble. Zij werkte samen met ensembles als Asko/Schönberg, het Insomnio Ensemble, de Musikfabrik en Sinfonia Varsovia. Als docent modern klavecimbel is zij werkzaam aan het Conservatorium van Amsterdam.

Fanny Alofs is zangeres van zowel jazz als hedendaags klassiek. Ze is doet veel aan muziektheater en speelde in honderden voorstellingen bij Silbersee, De Nationale Opera, Muziektheater Transparant, Toneelhuis, Kamer Opera Huis, Theater Sonnevanck. Als concertzangeres heeft ze gezongen met Asko|Schönberg, het Residentie Orkest, het Spectra Ensemble, het BBC Symphony Orchestra en vele andere groepen, van Istanbul to Carnegie Hall. Ze maakt deel uit van ensemble Lunatree, dat verbindingen legt tussen rock, ambient en hedendaagse klassiek. Zelf maakt ze met enige (on)regelmaat kleinschalige soloprogramma’s met theaterliederen en/of experimentele solo- of duo performances en themaconcerten.