Concert 28 februari om 16 uur

Trio Janácek

Harrie Starreveld – fluit
Ernestine Stoop – harp
Eduard van Regteren Altena – cello

Fluit, harp en cello, het trio is recent gevormd uit een drietal gerenommeerde musici, die zich verenigden in het Trio Janácek. Naast werken van onder meer Elliot Carter, Isang Yung, Toru Takemitsu en het vijfde deel van Messiaens befaamde ‘Quatuor pour la fin du temps’  brengen zij een groot werk van Janácek ‘On an overgrown path’. Dit werk dat oorspronkelijk voor piano geschreven is, hoort u nu in een bewerking voor fluit, cello en harp. Het is beeldende en aangrijpende muziek met een hoog autobiografisch gehalte.

Elliott Carter 1908–2012  Enchanted Prelude voor fluit en cello (1988)
Isang Yun 1917–1995  – In Balance voor harp solo (1987)
Toru Takemitsu 1930–1996 Itenerant voor shakuhachi/fluit (1989)
Olivier Messiaen 1908–1992  Louange á l’Eternité de Jésus voor cello en harp  (1941)
Yosihisa Taïra 1937–2005 – Stratus for flute and harp (1971)
.                                         Pauze
Leoš Janáček 1854-1928 – Po zarostlém chodníčku (On an overgrown path) (1900-1911)Korte stukken voor piano (in een arrangement voor fluit/cello/harp door Ernestine Stoop)

1.  Naše večery – Our Evenings
2.  Lístek odvanutý – A Blown-Away leaf
3.  Pojďte s námi! – Come With Us!
4.  Frýdecká panna Maria – The Madonna of Frydek
5.  Štěbetaly jak laštovičky – They Chattered Like Swallows
6.  Nelze domluvit! – Words Fail!
7.  Dobrou noc! – Good Night!
8.  Tak neskonale úzko – Unutterable Anguish
9.  V pláči – In Tears
10.Sýček neodletěl! – The Barn Owl Has Not Flown Away!

Harrie Starreveld (piccolo/fluit/basfluit) studeerde dwarsfluit bij Koos Verheul aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij maakt sinds 1982 deel uit van het Nieuw Ensemble. Wereldwijd geldt Starreveld als een van de toonaangevende specialisten op het gebied van hedendaagse fluitmuziek. Hij werkte samen met de componisten Elliott Carter, George Crumb, Jonathan Harvey, Theo Loevendie, Brian Ferneyhough en Franco Donatoni en met dirigenten als Hans Vonk, David Porcelijn, Reinbert de Leeuw, Ernest Bour, Lucas Vis, Arturo Tamayo en Lev Markiz. Ensembles waarmee hij regelmatig speelt zijn Trio d’Amis, Trio Légende en Het Trio. Sinds 1980 is hij hoofdvakleraar fluit aan het Conservatorium van Amsterdam; tevens is hij professor aan de Hochschule in Bremen. Hij gaf masterclasses in Spanje, Korea, Amerika, Taiwan, Engeland, Oostenrijk en Rusland. Starreveld is gespecialiseerd in Aziatische muziek: hij bespeelt de Chinese fluit en de Japanse shakuhachi, improviseert op Noord-Indiase raga’s, en volgt lessen bij de Zen boeddhist Ikkei Hanada

Ernestine Stoop (harp) behaalde in 1980 haar solodiploma bij Edward Witsenburg aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarna studeerde zij bij Pierre Jamet in Parijs en kamermuziek bij de violist Sandor Végh in Salzburg. Ernestine Stoop is sinds 1982 harpiste van het Nieuw Ensemble en gedurende elf jaar was zij verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast maakt zij deel uit van het Asko|Schönberg en heeft een harpduo met Astrid Haring (Duo Ravel). Stoop initiëerde twee Europese Harp Symposia in Amsterdam 1995 en 2001 en was artistiek leider van het 10th World Harp Congress 2008 in Amsterdam. Ze liet een 16e toons ‘Carillo harp’ bouwen, naar ontwerp van de Mexicaanse componist Juan Carillo. Solistisch trad Ernestine Stoop op met dirigenten als Hans Vonk, Ernest Bour, Ed Spanjaard, Ton Koopman, Jean-Jacques Kantorow en David Porcelijn. Ze werkte samen veel componisten, onder wie Kagel, Yun, Carter, Loevendie, Andriessen, Janssen en Donatoni. Stoop is hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Fontys Hoge School voor de Kunsten in Tilburg.

Eduard van Regteren Altena (cello) Begon zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij René van Ast en Anner Bijlsma. Na de middelbare school ging hij studeren bij Anner Bijlsma en Lidewij Scheiffes aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, waar hij afstudeerde in 1980. Vervolgens studeerde hij nog een jaar aan het Conservatorium te Maastricht bij Dmitri Ferschtman. Ensemble lessen volgde hij bij Jeanelotte Hertzberger, Rutislav Dubinsky en Mark Lubotsky. Masterclasses volgde hij bij Ramy Schevelov in Israël en Miklos Perenhyi in Hongarije. Hij maakte deel uit van het Gijsbrecht van Aemstel kwartet. Momenteel speelt hij kamermuziek met Het Mondriaan Kwartet en het Duo Dubbelduet met celliste Jacqueline Hamelink en met Duo Ravel Extended. Met deze ensembles voerde hij meer dan 300 wereldpremières uit. Met the Mondrian Strings maakte hij deel uit van het Willem Breuker Kollektief. In 2014 bracht hij “Edward’s cello App” uit. Een handige manier om cello duo’s te spelen met een IPhone