Concert 23 april

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen – 4 uur

7090

met

Koen Kaptijn  – trombone
Nora Mulder – piano
Anna voor de Wind – klarinet
Miriam Overlach – harp

Als spetterende afsluiting van het seizoen hoort u 7090, het Amsterdam gebaseerde ‘idiosyncratische collectief’ met als hoofdpersonen Koen Kaptijn, Nora Mulder en Bas Wiegers. Ooit zijn zij begonnen als muziekensemble met als specialisatie de muziek van Iannis Xenakis. Nu, 15 jaar later hebben zij de eretitel “De Bermuda-driehoek van de Nederlandse Podiumkunst” verworven.

In dit concert spelen Koen Kaptijn (trombone) en Nora Mulder (piano) met de klarinettiste Anna voor de Wind en harpiste Miriam Overlach.

Beide gasten zijn bekende solisten en ensemblespelers: Anna speelt onder meer in Looptail en Nieuw Ensemble; Miriam speelt in Ensemble Lumaka en is initiatiefneemster van de website Composing for Harp. Daarnaast hebben zij ook allebei een opvallend theatraal talent.

PROGRAMMA

7090                                  De Grom        miniatuur uit The Voice [of God]
Wilbert Bulsink             Voordat…     voor harp solo
Gérard Grisey                Charme         voor klarinet solo                                         
John Cage                       Concert for Piano and Orchestra                                   

.                                    Pauze

7090                                   De Groet        miniatuur uit The Voice [of God]
Kurt Schwitters              Ursonate
Thanasis Deligianis       The Moon is Electric versie voor 4 spelers                   

Miniaturen uit The Voice [of God] (2017)                                 7090
Deze miniaturen zijn voorstudies voor het avondvullende project
The Voice [of God]. In elke miniatuur bestudeert 7090 een bepaald aspect van geluid en hun rituele karakter. In 2018 zal de volledige voorstelling in première gaan in het Orgelpark Amsterdam.

Voordat… voor harp solo (2017)                                                    Wilbert Bulsink
Het Concert voor Harp en Orkest dat Wilbert Bulsink schrijft voor Miriam Overlach en het Orkest van het Oosten en zal haar première beleven in 2018.
Voordat… is een voorproefje van deze compositie voor harp solo.

Charme voor klarinet solo (1969)                                                Gérard Grisey
We are musicians and our model is sound not literature, sound not mathematics, sound not theatre, visual arts, quantum physics, geology, astrology or acupuncture” – Gérard Grisey
Grisey wordt beschouwd als één van de grondleggers van de Spectrale Muziek samen met de componist Tristan Murail. Deze twee componisten verkenden het spectrum van toonkleur tussen harmonische boventonen en ruisklank.

Concert for Piano and Orchestra (1958)                                   John Cage
For a single pianist to be played with or without any or all parts written for orchestral instruments. -John Cage
Voor de dansvoorstelling Antic Meet van Merce Cunningham schreef Cage afzonderlijk, zeer gedetailleerde partijen voor 11 instrumenten en noemde het Concert for Piano and Orchestra. Alle partijen kunnen naast elkaar klinken maar mogen ook gecombineerd worden met andere werken van Cage.
In Marzee klinkt dus de versie: Concert voor Piano, Harp, Klarinet en Trombone.

URSONATE (1922)                                                                        Kurt Schwitters
Aan de bron van de Oersonate, of ook wel de “sonate in oergeluiden” lagen twee zogenaamde Plakatgedichte van de dichter Raoul Hausmann die de openingslijn van de Ursonata leverde:
“Fumms bö wö tää zää Uu, pögiff, kwii Ee”
Deze en meerdere soortgelijke zinnen gebruikte hij om bezoekers van literaire salons te verwarren, die meer traditionele muziek verwachtten. De verzameling zinnen herhaalde hij dan eindeloos met een zo groot mogelijke variatie aan stemmen. Gedurende 10 jaar (1922-1932) breidde hij het werk uit tot 30 pagina’s, waarvan Schwitters zelf later zei dat het één van zijn twee meesterwerken is. Officieel is de Ursonate dus geen Dada-werk, omdat de Dadaïsten wars waren van termen zoals meesterwerk.

The Moon is Electric (2017)                                               Thanasis Deligianis
The moon is electric. Her skin, she floats in the water, rests her head on the tiles and someone’s watching. He’s staring at the parts of her skin. Hes watching the switched-off-electric-moon. Hes watching the hanging, hes watching her, hes watching the, he’s watching.” –Adriana Minou

Net als bij het Concert for Piano and Orchestra van John Cage, schreef Deligianis 5 gedetailleerde partijen die los van elkaar en samen kunnen bestaan. Bij The Moon is Electric is er echter meer sprake van 5 personages dan van 5 instrumenten. In Marzee ontrafelen vier van de vijf personages het drama: Een vrouw in een badkuip, een elektrische maan, een stalker en een voorbijganger.
The Moon is Electric is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en Amsterdam Fonds voor de Kunst.