Concert 28 oktober 2018

Galerie Marzee 16 uur

MONDRIAAN KWARTET

Jan Erik van Regteren Altena – viool
Edwin Blankenstijn – viool
Frank Brakkee – altviool
Eduard van Regteren Altena – cello

met

GUUS JANSSEN – piano

Morton Feldman, een van de grote figuren uit de muziek van de 20steeeuw, was een van de pioniers van de zogenaamde aleatorische of onbepaalde muziek, een stroming die verbonden is met de New Yorkse School waarin componisten als John Cage, Christian Wolff en Earle Brown een centrale rol speelden. Typisch voor Feldmans werken zijn notationele vernieuwingen, vrij zwevende ritmes, een fragiel klankbeeld dat zich langzaam en rustig ontwikkelt.

Vandaag hoort u een van zijn laatste werken, het Piano and String Quartet uit 1985. Dit hypnotisch meditatieve werk duurt ruim 80 minuten, zeer bescheiden overigens in vergelijking met andere werken van Feldman. Het late werk van Feldman is wel gekarakteriseerd als minimalistisch – en terecht. Maar vergist u zich niet, de langzame ontwikkeling van ijle klanken staat in schril contrast met het motorisch repetitieve en veelal agressieve klankbeeld van vroege minimalisten als Riley, Reich en Glass. De componist David Lang karakteriseert het anders en legt een verband tussen het werk van Feldman en Webern “you can hear Webern in the distance – in the way each gesture, each note, each phrase matters. It’s just that in Feldman’s music there are so many, many more of them.”

We beginnen de middag met een welkomstdrankje en dan wordt het stuk zonder pauze gespeeld.

Programma

Morton Feldman (1926–1987) Piano and String Quartet 1985

Het Mondriaan Kwartet bestaat sinds 1982 en legt zich al jaren wereldwijd toe op het avontuurlijke kwartetrepertoire. Vooral de muziek van de 20steen 21steeeuw heeft zijn aandacht. Meer dan 100 composities werden opgedragen aan het Mondriaan Kwartet. Componisten als John Cage, Iannis Xenakis, Luca Francesconi, Guus Janssen en Paul Termos droegen composities aan hen op. Het Mondriaan Kwartet verkende en verlegde de grenzen tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek, jazz en popmuziek, en zocht talloze malen samenwerkingsverbanden met film, theater, dans en literatuur. Het Kwartet speelde op festivals over de gehele wereld, en toerde van Alaska tot Nieuw-Zeeland, van Tokio tot Buenos Aires.

Guus Janssen (1951) studeerde piano en compositie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.  Als pianist, clavecinist trad hij op in verschillende bezettingen met musici van John Zorn tot Gidon Kremer. Sinds begin jaren tachtig leidt hij zijn eigen ensembles, van (piano) trio tot 11-tet en (opera) orkest. Als solist was hij te horen, primair in eigen composities, en als improvisator op diverse internationale festivals. Daarnaast trad hij op met de meeste Nederlandse ensembles en bij diverse orkesten. Janssens composities reiken van pianomuziek en kamermuziek tot symfonisch werk. Voor zijn werkzaamheden op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek ontving hij in 1981 de Boy Edgar Prijs. Voor zijn compositorisch werk werd hij in 1984 bekroond met de Matthijs Vermeulen Prijs. In 2012 ontving Janssen de prestigieuze Johan Wagenaar Prijs voor zijn gehele oeuvre en in 2015 de Kunst Prijs van de Stichting Adriaan Roland Holst.