17 December 2023 16:00 uur

Concerten door solisten van het befaamde Keulse ensemble MusikFabrik waren de afgelopen jaren steeds hoogtepunten in ons programma. Het kerstconcert wordt dit jaar verzorgd door twee eminente representanten van dit ensemble, en wel door onze nationale (en lokale!) trots, de trompettist Marco Blaauw en en de Amerikaanse hoorniste Christine Chapman. Zij brengen een gevarieerd programma met eengrote diversiteit van blaasinstrumenten.

De organisatie zal zich ook niet onbetuigd laten. We zetten de traditie van de afgelopen jaren voort door in een authentieke kerstsfeer met stemmige verlichting voedende soepen en verkwikkende Glühwein te serveren. 

Programma
Jing wang – Yan (Schelp solo) 
Dai Fujikura – Inkling (trompet solo) 
Dai Fujikura – Yurayura (hoorn solo) 
Giacinto Scelsi – Quattro Pezzi (1959 double bell hoorn) 
Arin Shahjahanian – Lighght (2023 duo voor double bell hoorn en double bell trompet)
pauze 
Alvin Curran – Shofar Rags (shofar en electronica)
Marco Blaauw – Examinations of Hue (trompet, hoorn en electronica) 
Rolf Wallin – Prillar (Duo voor twee Noorse luren) 

Marco Blaauw  studeerde bij Pierre Thibaud en Markus Stockhausen. Marco’s missie was  de trompet en zijn speeltechieken verder te ontwikkelen en zo een nieuw repertoire te initiëren. Veel werken zijn speciaal voor Blaauw geschreven, waaronder composities van Peter Eötvös, Georg Friedrich Haas, Wolfgang Rihm, Rebecca Saunders, Martijn Padding en John Zorn. Blaauw werkte intensief samen met Karlheinz Stockhausen. Hij speelde de hoofdrol in Stockhausens Michaels Reise en bracht vele solorollen uit de operacyclus Aus Licht in première. 

Christine Chapman WDR / Keulen

De hoorniste Christine Chapman rondde haar muziekstudies af aan de Universiteit van Michigan en de Universiteit van Indiana. Als lid van Ensemble Musikfabrik heeft Christine nu de kans om direct samen te werken met tal van de grootste hedendaagse componisten, waarbij ze werken van onder andere Karlheinz Stockhausen, Wolfgang Rihm, Peter Eötvös, Rebecca Saunders en Georg Friedrich Haas in première bracht en uitvoerde. De ervaring van het ‘out of the box’ optreden, zoals met de muziek van Harry Partch, La Monte Young, Sun Ra of Mouse on Mars, is de drijfveer van haar werk.