zondag 14 april 2024 om 16:00 uur

Foto Rob Hogeslag

György Kurtág
  Kafka-Fragmente
(1985-1986)

Korte inleiding
Deel 1
Pauze
Deel 2–4

De teksten vindt u hier en zijn gedrukt bij het concert beschikbaar.

De Kafka Fragmenten van de Hongaarse componist György Kurtág, een medestudent van György Ligeti aan de Liszt Academie in Boedapest, behoren tot zijn bekendste en meest uitgevoerde werken. Kurtág studeerde in 1957-58 in Parijs bij Olivier Messiaen en Darius Milhaud en kwam daar in contact met de westerse avant-garde. Daar ontdekte hij ook Kafka’s werken en verzamelde gedurende de volgende decennia fragmenten van zijn dagboek, brieven en een posthuum ontdekte tekst. Die collectie werd de basis voor een buitengewoon onconventionele en expressieve liederencyclus voor sopraan en viool.

Dit ruim een uur durende werk bestaat uit vier secties met 40 miniaturen die samen een mozaïek vormen van citaten uit Kafka’s werk.  De compositie is op ieder niveau multi-interpretabel – als een liederencyclus, een persoonlijk dagboek, een duet voor viool en sopraan, een wereldlijke passie in miniatuurvorm of eenvoudigweg een aaneenschakeling van klankervaringen, maar bovenal als een vertolking van de existentiële en ongrijpbare Kafkaeske ervaring van de absurditeit van ons bestaan.

Volledige uitvoeringen van dit meesterwerk zijn zeldzaam. Bij dit concert hoort u de integrale versie.

“Like Franz Schubert’s Winterreise cycle, György Kurtág’s Kafka Fragments … centers on the archetypal theme of wandering, the seeking of a path that remains profoundly elusive. … In its overall length, taking approximately an hour in performance time, the Kafka Fragments is comparable to Schubert’s masterpiece, despite the intense compression of Kurtág’s style, which is often reminiscent of Webern.”
William Kinderman

De Israëlische Keren Motseri is een veelzijdige en veelgevraagde sopraan met een repertoire dat loopt van de Renaissance tot en met de 21e eeuw. Als specialiste in de interpretatie van hedendaagse muziek werkte ze in heel Europa samen met componisten als Kaija Saariaho, Steve Reich en Louis Andriessen. Highlights van het afgelopen seizoen bestonden uit een tournee met Ensemble Modern en dirigent Enno Poppe waarbij zij Wolfgang Rihms ‘Abschiedsstücke’ vertolkte, een Bach cantate voor sopraan-solo onder Mathias Pincher in Berlijn, George Benjamins opera ‘Into the Little Hill’ onder leiding van de componist in Het Concertgebouw in Amsterdam en Bachs Matthäus Passion onder leiding van Philippe Pierlot.

De van oorsprong Amerikaanse violist Joseph Puglia heeft zijn sporen verdiend als een van de top-interpretatoren van de muziek van de 20e en 21e eeuw. Hij maakte zijn solo-debuut bij het Concertgebouw Orkest, speelt als concertmeester bij het Asko|Schönberg Ensemble. Hij gaf concert- en kamermuziekoptredens op locaties als Lincoln Center en Carnegie Hall, Library of Congress, Southbank Centre (Londen), Salle Pleyel (Parijs) en Melbourne International Arts Festival. Lopende projecten omvatten ‘Voices of the Violin’, waarin hij onderzoekt hoe de eigen persoonlijkheid van een viool onze muzikale ervaringen beïnvloedt. 

Joseph Puglia bespeelt een viool van Anselmo Bellosio (Venetië, c.1785) dat hem ter beschikking gesteld is door de Karel Appel Estate.