Concert 11 december 2011

7090
Bas Wiegers viool
Koen Kaptijn trombone
Nora Mulder piano

7090 brengt de muziekvoorstelling bas & koen & nora van de vermaarde Engelse “complexity” componist Michael Finnissy. Finnissy is de leermeester van tal van componisten van de jonge Britse generatie. Hij staat bekend om zijn tegendraadse eigenzinnigheid maar juist dat bracht hem grote internationale waardering. Hij doceert compositie aan de University of Southampton.

“bas & koen & nora” is een stuk over spelers, over hun voorkeuren, smaken, liefdes. Het is een concert waarin veel te zien en te beluisteren is. Bijvoorbeeld violen, vreemde hoeden, prachtige teksten van Paul van Ostaijen, trombones, Spaanse dansen, Ierse protestliederen, harmonium, Haydn strijkkwartetten die opnieuw in elkaar gezet zijn door een geflipte archeoloog, piano’s en een Egyptisch ballet. “bas & koen & nora” is als een variété zonder dat er veel gezongen wordt. Een cabaret waarin bizarre conflicten kunnen ontstaan tussen populair, vulgair, esoterisch of elitair entertainment, waarin alle vormen en bronnen speels over elkaar heen buitelen als jonge honden in een Tuin der Lusten: een muzikale ruimte vol betekenis, onzin en verwondering. Zie de trailer en een interview met Finnissy over de compositie en zijn opvattingen over muziek, theater en de complexiteit van schoonheid.

7090 haalt zijn inspiratie uit hedendaagse muziek, aleatorische en geïmproviseerde performances en oudere muziek. In 2007 produceerden het ensemble het alom toegejuichte “Béton Armé” met kamermuziek van Yannis Xenakis. Het trio werkt samen met andere musici, componisten, beeldend kunstenaars en klankontwerpers. Hun wijze van programmeren leidde tot hun eigen serie concerten, SNEAK 7090, in het Bethaniënklooster in Amsterdam. In het afgelopen seizoen werkte het trio samen met de componist/performer Michael Finnissy, de blazer Michael Moore en de componisten/improvisatoren van Field Ears. In samenwerking met het Orgelpark Amsterdam organiseerde ze het Xenakis Festival ter herdenking van het 10-jarige overlijden van deze componist en architect. Naast hun werk in 7090 werkten Bas, Koen en Nora samen met ensembles als MAE, Corkestra, het Nederlands Jeugd Strijk Orkest, het Nieuw Trombone Collectief, het Asko|Schönberg en het pianoduo Post & Mulder.

Bas Wiegers was als violist jaren lid van het Asko Ensemble. Daarnaast was hij te gast in verschillende ensembles, zoals het Schönberg Ensemble, het Ives Ensemble en het Remix Ensemble. Hij dirigeert met enige regelmaat het Asko|Schönberg Ensemble en was onder meer te gast bij Holland Symfonia, het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Orkest van het Oosten, Amsterdam Sinfonietta, het Nieuw Ensemble, Cello-octet Amsterdam en Slagwerk Den Haag.

Koen Kaptijn is trombonist, componist en theatermaker. Hij speelt als vast lid in 7090, Nieuw Trombone Collectief, CLAZZ Ensemble, David Kweksilber Big Band, Liefdes Zegepraal, Splendor Amsterdam en zijn meest recente initiatief De Koene Ridders. Op freelance basis is hij regelmatig te zien en te beluisteren bij het Nieuw Ensemble en Asko|Schönberg.

Nora Mulder is uitvoerder van hedendaagse gecomponeerde en geïmproviseerde muziek op piano en cymbalom. Ze geeft solo-concerten en concerten met ensembles voor gecomponeerde muziek. Zij is vaste uitvoerende in de improvisatiegroepen Corkestra en Field of Ears en is regelmatig te gast in improvisatie projecten voor dans en muziek. Naast haar spel van concertante muziek op piano en cymbalom, onderzoekt zij alle mogelijkheden van het performen.  Zij speelt in theater- en dansvoorstellingen en werkt samen met acteurs, dansers, beeldend kunstenaars, dichters, filosofen en chef-koks.