TONGEN & SNAREN
NIEUW AMSTERDAMS PEIL
Dirk Luijmes harmonium
Heleen Hulst viool
Emma Breedveld altviool
Mick Stirling cello
Een harmonium – de psalmenpomp van weleer – samen met een strijkje … op papier lijkt het een stoffige en bedaagde combinatie voor slaapverwekkende salonmuziek. De werkelijkheid is compleet anders: tenminste, als we het hebben over de dialoog die harmoniumspecialist Dirk Luijmes en de virtuoze strijkers van Nieuw Amsterdams Peil aangaan. Kersverse muziek van eigen bodem, waaronder ongehoorde werken van Eric Verbugt en Janco Verduin, gestoorde gammeligheid van Martijn Padding, rammelende bellen van Theo Loevendie én aanstekelijk Tsjechisch vuur van Antonín Dvořák: snaren en tongen komen in de maximale trilstand.
- Martijn Padding (1956) uit Cow Music (2004)
Vox humana/Padding’s Country Dance no. 2
harmonium - Eric Verbugt (1966) Gedankenspiele (2012)
2 violen, cello, harmonium
- Chiel Meijering (1954) Duo’s (2002)
2 violen - Gilius van Bergeijk (1946) Ups & Downs (1999)
harmonium - Antonin Dvořák (1841-1904) Drie Bagatellen
2 violen, cello, harmonium
Pauze
- Theo Loevendie (1930) Dance (1986)
vioolsolo - Antonin Dvořák (1841-1904) Drie Bagatellen
2 violen, cello, harmonium - Janco Verduin (1972) De meerval ontraadseld (2002)
2 violen, cello, harmonium
Emma Breedveld kreeg haar eerste vioollessen van vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Daarna studeerde zij aan de conservatoria te Utrecht en Amsterdam (bij István Párkányi). Zij volgde masterclasses bij Yvri Gitlis, Gilles Apap en Giora Feidman. Ze was zes jaar lang eerste violist bij het Escher Ensemble, waar zij ook de artistieke leiding voerde. Daarna toerde zij enkele jaren als eerste violiste van Carel Kraayenhof’s Sexteto Canyengue de wereld door. Tegenwoordig is zij verbonden aan het Ives Ensemble, aan Ensemble Lunapark en Floreal Strijkkwartet. Zij is docent aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Muziekschool Amsterdam.
Heleen Hulst studeerde bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium. De afgelopen jaren maakte zij deel uit van o.a. het ASKO-Schönberg Ensemble, Nieuw Ensemble, Remix Porto en Wendingen. Als solist trad ze op met het Radio Symfonie Orkest en het London Sinfonietta met Peter Serkin. In 1995 en 1997 nam zij deel aan het Tanglewood Music Festival waar zij werd onderscheiden met de prijs voor `an outstanding violinist`. Haar brede belangstelling bracht haar tot samenwerkingen met het Nederlands Dans Theater, ZT Hollandia en choreograaf Paul Selwyn Norton. Met pianist Gerard Bouwhuis vormt zij een duo dat zich vooral toelegt op het repertoire van de 20ste eeuw. Verschillende Nederlandse componisten droegen werk aan hen op waaronder Paul Termos, Elmer Schönberger, Peter Adriaansz en Martijn Padding.
Michael Stirling studeerde aan de Guildhall School of Music bij o.a. Raphael Wallfisch, het Banff Centre in Canada en het New England Conservatory in Boston. Michael begon als eerste cellist bij het Ensemble Modern in Frankfurt. Hij voegde zich in 1997 bij het Brindisi String Quartet. Na drie jaar besloot hij het Greenwich Quartet te vormen. Michael is een veel gevraagde gast bij andere kamermuziekensembles. Sinds 2000 heeft hij zijn werkterrein uitgebreid naar het symfonisch repertoire en was hij solocellist bij o.a. het London Symphony Orchestra en het English Chamber Orchestra. Vanaf september 2003 is hij eerste cellist van het Radio Filharmonisch Orkest.
Dirk Luijmes won prijzen bij (inter)nationale orgelconcoursen en trad op van Warschau tot New York. Hij profileert zich o.m. als harmoniumspeler en liet tal van componisten voor zijn instrument schrijven. Luijmes speelde met vooraanstaande ensembles en in diverse speciale producties, w.o. de wereldpremière van de 1919-versie van Stravinsky’s Les Noces. In 2010 verzorgde hij in Carnegie Hall (VS) de Amerikaanse première van het voor hem geschreven First Harmonium Concerto van Martijn Padding, samen met het ASKO-Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw. Hij is artistiek leider van Stichting Longen & Tongen. Luijmes maakte diverse opnamen, w.o. een cd met een door hem ontdekte suite van Froberger.
De Stichting Longen & Tongen werd in 1999 opgericht door Dirk Luijmes. Sinds die tijd organiseert de stichting vrijwel jaarlijks projecten, waarin het harmonium of andere historische toetsinstrumenten een belangrijke rol krijgen. De laatste jaren produceerde Longen & Tongen onder meer Luchtwegen (in windmolens), Blub, blub, blub (watermuziek op boten) en Harmonie der Sferen (sterrenconcerten in de buitenlucht) en Sst. (stilteconcerten).
Tongen en snaren is een productie van Stichting Longen & Tongen en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Arnhem, Gemeente Nijmegen, Stichting John Kasander, Montferland Cultuurfonds, Fonds Gemeente Spaarbank Doetinchem, Stichting SCALA.