Kerstconcert 20 december om 16.00 uur

UITVERKOCHT

Ralph van Raat

De  ons allen bekende Ralph van Raat verzorgt ditmaal een kerstconcert en wel met een integrale uitvoering van de Vingt Regards van Messiaen. Volledige uitvoeringen van dit twinstigste-eeuwse meesterwerk zijn een uitzondering, vertolkingen van indivuele delen een regel.  Maar nu een ruim twee uur durende uitputtingsslag waarin u in Galerie Marzee met stemmige verlichting meegenomen wordt in visionaire nativiteit, serene virginiteit en wervelende pneumatiek. Om tijdelijk op kracht te komen bieden wij u in de pauze voedende soepen en  verwarmende Glühwein aan.

Olivier Messiaen (1908–1992) 
Vingt regards sur l’Enfant–Jésus 1944

In deze 20-delige pianocyclus werkt Olivier Messiaen, de grote twintigste-eeuwse componist, organist, leraar en inspirator van onder meer Stockhausen, Boulez en Nono, een paar eenvoudige motieven uit tot een indrukwekkend mystiek landschap met een uitgebreid palet aan kleuren. De muziek van deze diep religieuze mysticus en ornitholoog is bij tijden jazzy, sexy, met schrijnende dissonanten en exotische vogelgeluiden van een onwerkelijke schoonheid. De titels van de individuele delen druipen van religiositeit, maar de muziek is visionair en modern. Als bij Bach versmelten lichaam en geest in transcendente klanken.

De cyclus, een van de langste pianocycli die op dat moment gecomponeerd waren, duurt ruim twee uur. Trek met de pauze erbij drie uur uit en dan thuis nog een paar uur om bij te komen.

Ralph van Raat is al vanaf zijn 14e jaar volledig gefascineerd door de klassieke muziek van de twintigste eeuw. Alhoewel zijn repertoire van Bach tot Bartok loopt, ligt het zwaartepunt op componisten vanaf Debussy, Bartok en Ives tot hedendaagse meesters. Zijn doel is het publiek te overtuigen van de immense schoonheid en veelzijdigheid van de muziek van onze tijd door solo-recitals, lezingen met pianospel, concertoptredens, CD-opnames en bijzondere projecten.
In 2003 kreeg hij de titel ‘Steinway Artist’ en voegde zich daarmee bij het exclusieve groepje pianisten waartoe onder meer Vladimir Horowitz, Martha Argerich, Alfred Brendel, Lang Lang en Keith Jarrett behoren.
Sinds 2006 heeft hij een exclusief contract met Naxos waar inmiddels meer dan 20 opnames van hem verschenen zijn.

Heeft u geen abonnement dan kunt u reserveren door het bedrag van €18 (CJP of collegekaart €10) over te maken op banknummer NL78 INGB 0000 6517 17 van Stichting Moderne Muziek Nijmegen. Verzoeken tot reservering worden in behandeling genomen in volgorde van binnenkomst.