Concert 31 januari om 16 uur

Fie Schouten 
Petra Stump
Heinz-Peter Linshalm
in
het slotconcert van het Basklarinet Festijn 2016

‘Diep donker ronkend, hemels piepend en tevreden knorrend, de basklarinet is een van de veelzijdigste rietinstrumenten’, aldus Mark van de Voort. In dit concert hoort u er drie.  Fie Schouten en het Oostenrijkse duo Petra Stump, Heinz-Peter Linshalm nemen u mee van de hoogste tot de laagste registers van dit aardse en bijwijlen diep  warm en dan weer sinister knerpende instrument.

Petra Stump en Fie Schouten ontmoetten elkaar tijdens hun basklarinetstudie in Amsterdam bij onze nationale nestor van de basklarinet Harry Sparnaay in de jaren ’90 en nu, beiden zelf docent aan conservatoria, staan ze weer gezamenlijk op het podium. Stump–Linshalm is een duo dat vele prijzen kreeg en een enorme repertoirelijst heeft. Veel componisten raakten geïnspireerd door hun toewijding en componeerden tientallen werken voor 2 klarinetten (van klein tot groot).

Deze middag voeren zij twee nieuwe trio’s uit: van de Oostenrijkse componist-drummer Martin Brandlmayr en van de Nederlandse componist-altvioliste Ig Henneman. Daarnaast zal het duo Stump-Linshalm een paar highlights uit hun duorepertoire laten horen en Fie Schouten speelt de prachtige solo Leviathan van Calliope Tsoupaki, een ode aan de walvis, waar zo veel op gejaagd werd en nog altijd …

Op het programma dat het slotconcert vormt van het Basklarinet Festijn 2016 staan onder meer de volgende werken:

Trio – Martin Brandlmayr
Feather-light monkeys (2016, trio) – Ig Henneman
Trotzig (2014, trio) – Petra Stump
Calling (2015, solo) – Calliope Tsoupaki
en een aantal werken uit duo-repertoire Stump – Linshalm

Fie Schoutende Nederlandse ambassadrice van de basklarinet, is te horen in veel verschillende formaties op podia en festivals wereldwijd en is de drijvende kracht achter het Basklarinetfestijn. Zij bespeelt alle klarinetten, met een voorliefde voor de lage instrumenten. Zij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij haar diploma’s Klarinet en Basklarinet behaalde bij Harry Sparnaay, Tom Sieuwerts, Herman Braune. Fie volgde masterclasses tijdens het Darmstadt-Festival Nieuwe Muziek, de Impuls-zomercursus hedendaagse muziek en het Pablo Casals Festival. Als specialiste in nieuwe muziek treedt zij veelvuldig op als soliste en in kamermuziekformaties, o.a. met haar trio To be Sung, Sonic Hedgehog en met klaveciniste Goska Isphording. Veel nieuwe composities werden voor Fie Schouten en haar ensembles geschreven en uitgevoerd. Fie is hoofvakdocent basklarinet aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Petra Stump is docente kamermuziek aan het Joseph Haydn Institut voor kamermuziek aan de Universiteit voor Muziek en Opvoeringskunsten te Wenen. Ze kreeg tal van onderscheidingen en houdt zich niet slechts bezig met het klassieke repertoire maar ook met hedendaagse en geïmproviseerde muziek. Daarnaast is ze lid van het Ensemble XX.Jahrhundert.

Heinz-Peter Linshalm  studeerde klarinet an de Universiteit voor Muziek en Opvoeringskunsten te wenen en basklarinet aan het conservatorium in Bern. Zijn repertoire beslaat uit zowel klassieke als hedendaagse stukken. In 2011 won hij met Petra Stump de tweede prijs aan het Concours Nicati, de interpretatiewedstrijd voor hedendaagse muziek te Zwitserland voor professionele musici. Sinds 2011 doceert hij basklarinet aan de Universiteit voor Muziek en Opvoeringskunsten in Wenen.

Het duo Petra Stump en Heinz-Peter Linshalm werkt inmiddels als jaren samen als klarinetduo en zij hebben hun reputatie gevestigd in tal van projecten in hedendaagse muziek. Veel  internationaal bekende componisten hebben stukken voor hen geschreven.

Luister naar het interview van woensdag 20 januari met Fie Schouten  over de basklarinet en haarzelf.