Jaarprogramma 2015–2016

18 oktober
Slagwerk Den Haag
Pepe Garcia – Niels Meliefste – Fedor Teunisse – Frank Wienk

Een tafel, vier paar bongo’s, gongs, vier klokkenspelen, een schilderij en een goed gesprek – en de ruimte van Galerie Marzee dat is alles wat deze vier slagwerkers nodig hebben voor hun programma Mini-maximalisme. U hoort werk van Guo Wenjing, Luiz Henrique Yudo, Steve Reich en Philip Glass

15 november
Doelen Kwartet
Frank de Groot – viool, Maartje Kraan – viool,  Karin Dolman – altviool, Hans Woudenberg – cello

Het befaamde kwartet komt met het programma Ecce Homo, een concert waarbij de mens centraal staat. De overrompelende energie van Illes ‘Torso’ wordt gevolgd door Beethovens steeds nieuw te doorgronden ‘Grosse Fuge’ waarin het menselijk voorstellingsvermogen tijd en ruimte overstijgt. En dan Hendrickx’ ‘Seven Chakras’ dat gecomponeerd werd vanuit een boeddhistische visie op de mens.

20 december
Ralph van Raat – piano

Ralph van Raat verzorgt ons kerstconcert. Zelf in stralend licht gezeten hamert hij er in twee uur een van de meest onplaatsbare meesterwerken van de vorige eeuw uit, Messaens ‘Vingt Regards’. Verwacht stemmige verlichting, hartverwarmende soep en vooral veel serene virginiteit, exotische ritmes en wervelende pneumatiek.

31 januari
Petra Stump, Heinz-Peter Linshalm en Fie Schouten
(bas)klarinetten

Ter opening van het nieuwe jaar verzorgt het Oostenrijkse duo Petra Stump – Heinz-Peter Linshalm een concert met de Nederlandse basklarinettiste Fie Schouten. U hoort twee nieuwe trio’s van van de Oostenrijkse componist-drummer Martin Brandlmayr en van de Nederlandse componist-altvioliste Ig Henneman. Daarnaast zal het duo een paar highlights uit hun repertoire laten horen en speelt Fie Schouten de prachtige solo Leviathan van Calliope Tsoupaki, een ode aan de walvis, waar zo veel op gejaagd werd en nog altijd …

28 februari
Trio Janácek
Harrie Starreveld – fluit, Ernestine Stoop – harp en Eduard van Regteren Altena – violoncello

Fluit, harp en cello, het trio is recent gevormd uit een drietal gerenommeerde musici, die zich verenigden in het recent opgerichte Trio Janácek. Naast werken van onder meer Elliot Carter, Isang Yung en Toru Takemitsu brengen zij een groot werk van Janácek ‘On an overgrown path’, een werk dat oorspronkelijk voor piano geschreven is, maar dat u nu in een bewerking voor fluit, cello en harp hoort. Beeldende en aangrijpende muziek met een hoog autobiografisch gehalte.

20 maart
Goska Isphording met Fanny Alofs
klavecimbel en alt/mezzosopraan

De avant-garde klaveciniste Goska Isphording treedt ditmaal op met de alt/mezzosopraan Fanny Alofs. Zij brengen werken van onder meer Roderik de Man, Martijn Padding, Mauricio Kagel, Luciano Berio, John Cage en Calliope Tsoupaki.

1 mei
Ives Ensemble Kwartet
Josje ter Haar – viool, Emma Breedveld  – viool, Ruben Sanderse  – altviool, Job ter Haar – cello

Tot slot van het seizoen laat het Ives Ensemble Kwartet horen dat het strijkkwartet met gemak het meest veelzijdige kamermuziekensemble is. U hoort het strijken, plukken, zagen, schrapen, glijden, zingen, huilen, tikken en fluisteren. Van de prachtige glas-akkoorden van Cage, via de lyriek van Nieder, naar de betonnen stapelingen van Xenakis en de toonloze klop- en veeggeluiden van Lachenmann en Von Biel: een fabuleus rijke muziekwereld geproduceerd door slechts vier strijkers.