Concert zondag 18 oktober

 

Slagwerk Den Haag

Pepe Garcia
Niels Meliefste
Fedor Teunisse
Frank Wienk

We openen het seizoen met “… one of the most venerable and important percussion groups in the world!” (Steven Schick), Slagwerk Den Haag. De groep is gefascineerd door alles wat te maken heeft met geluid, puls en materialen als klankbron. De slagwerkers zijn podiumbespelers én multi-inzetbare (co)creators. Als uitvoerders spelen ze in elke denkbare setting, op hun traditionele instrumentenarsenaal, maar ook op porselein, paardenkaken, glas of 3D-geprinte instrumenten.

Vier slagwerkers, vier paar bongo’s, gongs, vier klokkenspelen, een schilderij en een goed gesprek – en de ruimte van Galerie Marzee dat is alles wat zij nodig hebben voor dit programma. En ze zullen bij het concert de stukken uitgebreid toelichten.

Gesprek Louis Andriessen – Martijn Padding
Philip Glass (1937)                      1 + 1, 1967
Guo Wenjing (1956)                   Parade,  2004
Luiz Henrique Yudo (1962)       Chinese Wall Paper, 2012
Steve Reich (1936)                      Drumming – part 1 & 3, 1970/71

Fedor Teunisse (1972) is slagwerker, motivator, educator en artistiek directeur. Hij is docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Fedor is als sinds 2001 verbonden aan Slagwerk Den Haag. Hij is een grote bewonderaar van John Cage. “Bij elk ‘nieuw’ idee dat wij ontdekken, komen we erachter dat hij het al eens heeft gedaan of onderzocht”.

De elektronische kant van slagwerk en zijn kennis van populaire muziek zijn de specialismen van Frank Wienk (1982). Frank wordt geïnspireerd door mensen die buiten de gebaande paden durven te treden, qua muziek door componisten als Harry Parch en John Cage, maar ook door beatmakers als Flying Lotus of Madlib.

Toen in het begin van het nieuwe millennium de subsidies flink werden teruggeschroefd, sloot Niels Meliefste (1979) zich aan bij Slagwerk Den Haag. Niels speelt verder bij de David Kweksilber Bigband en Nieuw Amsterdams Peil. Verder is hij gastspeler bij Asko|Schönberg en Nieuw Ensemble.

Pepe Garcia (1980) wilde ooit natuurkunde gaan studeren. Hij werd percussionist. “And I love it!”. Pepe maakt dan ook al jaren met veel plezier deel uit van Slagwerk Den Haag. Hij onderzoekt ruimte, vormen, composities en oppervlaktes. “We overschrijden grenzen en gaan verder waar de meeste andere slagwerkgroepen ophouden.”

Het programma duurt een uur zonder pauze. Na afloop bieden we u ter gelegenheid van de opening van het seizoen een drankje aan. Ook kunt u twee houtsnedes van de beeldend kunstenaar Manuel Kurpershoek bewonderen die hij speciaal vervaardigd heeft om ons financieel te steunen: “Eén toon van Ralph” en “Stardust”, te koop voor 125 Euro.