Concert 18 maart

Galerie Marzee 16 uur

AXEL PORATH
altviool

MARGIT KERN
accordeon

DIE TIEFE DER ZEIT

Het derde in een serie van drie concerten door leden van het befaamde Keulse ensemble Musikfabrik. Na de indrukwekkende optredens van de klarinettist Carl Rosman, de trompettist, Marco Blaauw en de contrabassist Florentin Ginot hoort u nu de altviolist Axel Porath en de accordeoniste Margit Kern.

Bij weinig instrumentaties versmelten de klanken zo als bij die van accordeon en altviool en dat heeft tal van hedendaagse componisten geïnspireerd stukken te schrijven voor de combinatie van deze twee instrumenten. Het programma “Die Tiefe der Zeit” gaat terug van onze tijd tot de muziek van John Dowland en combineert het met het ontroerende duo onder dezelfde titel van de Japanse componist Toshio Hosokawa. Verder hoort u onder meer een duo van Wolfgang Rihm en solo’s voor altviool en accordeon.

Programma

Ulrich Kreppein                    Spielraum (2016/17)
                                                  altviool en accordeon

John Dowland                      Flow my tears
                                                 altviool en accordeon

Wolfgang Rihm                     Fetzen 4 (2004)
                                                  altviool en accordeon

John Dowland                       If my complaints could passions move
altviool en accordeon

Uros Rojko                            Molitve (Gebete) (1994)
                                                 altviool en accordeon                         

  pauze

 Enno Poppe                           Filz Solo (2017)
                                                   altviool solo

 John Dowland                       Can she excuse my wrongs
                                                   accordeon

Toshio Hosokawa                In die Tiefe der Zeit (1994/96)
                                                  altviool en accordeon

Margit Kern groeide op in Darmstadt en studeerde accordeon bij Hugo Noth en Matti Rantanen aan de Sibelius Academie in Helsinki. Margit geeft solo-recitals en treedt op met kamermuziekensembles in tal van europese steden en maakte daarnaast tournees in de Verenigde Staten en Zuid Korea. Ze speelde als gast onder meer bij Ensemble Musikfabrik, Ensemble Modern, l’art pour l’art, in het Seoul Spring Festival, de Weltmusiktagen in Stuttgart, Musica Viva in München, Perugia Classica Festival en Forum Neue Musik van de DLF. Ze werkt nauw samen met tal van componisten en geeft premières van hun werken. In 2005 kwam haar eerste solo-cd uit onder de titel “Heart”, gevolgd door TWO in 2011 en “mirror” in 2013. Bij “Mixtura” bracht ze drie CD’s uit.
Margit Kern is docente aan de muziekafdeling van de Hochschule für Künste in Bremen.

Axel Porath werd in Hagen geboren. Hij studeerde altviool bij Hermann Voss en Gunter Teuffel aan het conservatorium van Stuttgart en strijkkwartet bij het Melos kwartet en bij Jörg-Wolfgang Jahn in Karlsruhe. Sinds 2002 is hij lid van Ensemble Musikfabrik. Met dit ensemble speelt hij over de hele wereld op alle vooraanstaande festivals voor hedendaagse muziek als solist en ensemblespeler. Hij werkte nauw samen met componisten als Maurizio Kagel, Helmut Lachenmann, György Kurtag, Wolfgang Rihm, Peter Eötvös, Martin Smolka, Enno Poppe en Liza Lim en uit deze samenwerking ontstonden tal van nieuwe werken. Toshio Hosokawa droeg het Solowerk IBUKI (ATEM) aan hem op.
Verder speelt hij in verschillende kamermuziekformaties waaronder trio Odilon met fluit en harp, als duo met de accordeoniste Margit Kern en eveneens als duo met de saxofonist Michael Villmow. Als solist trad hij op met de Baden-Baden Philharmonie en met het Neue Rheinische Kamerorkest van Keulen.