Ralph van Raat Zondag 16 december 4 uur

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen

HET CONCERT IS UITVERKOCHT.

Aan de deur kunnen we geen kaartjes meer verkopen. Als u door overmaking van 18 Euro gereserveerd heeft en dit bedrag voor zaterdag 12 uur op onze rekening staat, is uw reservering verzekerd.

 

RALPH VAN RAAT

piano

We zetten de traditie voort. Ralph van Raat verzorgt het Kerstconcert. Voor de pauze hoort Boulez, Karen Tanaka en werken van Pim Moorer en Heather Pinkham die beiden aanwezig zullen zijn. En dan kunt u zich tegoed doen aan voedende soepen en verwarmende Glühwein. Verwacht anticiperend op tweede helft ook nog iets met een variant op trappistenbier. Verwarmd en gevoed kunt u dan opgaan in Catharsis, een grootse pianocyclus van de Vlaamse asceet Kris Oelbrandt O.C.S.O., een trappist die zichzelf omschrijft als een kruising tussen Olivier Messiaen en Arvo Pärt. Het werk van bijna een uur wordt integraal uitgevoerd. Oelbrandt karakteriseert het werk als een opgang tot nederigheid. Na een energiek begin eindigt het werk in extreme sereniteit. U ervaart zo in aanloop naar de Kerst het pad van bezinning, zuivering en catharsis en desgewenst kunt dan nederig en gelouterd naar huis gaan. Maar mocht u zich toch van al deze spiritualiteit willen ontdoen, dan heeft Ralph nog een verrassing in petto: een duivelse toegift die het hele religieuze betoog een één klap teniet doet.

Programma
Pierre Boulez                        Douze Notations (1945)
Heather Pinkham                Diamonds in the Mud (2017)
Pim Moorer                           Nachtpiano (opgedragen aan Ralph van Raat) (2017)
Karen Tanaka                       Crystalline II (1995)
                                 Pauze
br Kris Oelbrandt Osco        Catharsis, opus 30 (2012)

Ralph van Raat is al vanaf zijn 14e jaar volledig gefascineerd door de klassieke muziek van de twintigste eeuw. Alhoewel zijn repertoire van Bach tot Bartok loop, ligt het zwaartepunt op componisten vanaf Debussy, Bartók en Ives tot hedendaagse meesters. Zijn doel is het publiek te overtuigen van de immense schoonheid en veelzijdigheid van de muziek van onze tijd door solo-recitals, lezingen met pianospel, concertoptredens, CD-opnames en bijzondere projecten.
In 2003 kreeg hij de titel Steinway Artist en voegde zich daarmee bij het exclusieve groepje pianisten waartoe onder meer Vladimir Horowitz, Martha Argerich, Alfred Brendel, Lang Lang en Keith Jarrett behoren.
Sinds 2006 heeft hij een exclusief contract met Naxos waar inmiddels meer dan 20 opnames van hem verschenen zijn.

Kris Oelbrandt (1972) studeerde viool, altviool en piano aan de Academie in Sint-Niklaas en vervolgens muziek theorie aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Vervolgens verwierf hij de ‘Meestergraad Muziekschriftuur aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In 2002 werd hij trappistenmonnik om een diepere spirituele invulling aan zijn leven te geven. In 2009 schreef hij zijn these over de (on)mogelijkheid van een eenduidige vertaling van theologische concepten in abstract muziek, in het bijzonder het werk van Messiaen. Er volgde een vruchtbare compositionele periode met onder andere zijn concert mis voor koor en orgel, een oratorium voor sopraan, bariton en kamerorkest, cantates en Catharsis, een pianocyclus op basis van een kerntekst uit de Benedictijnse monastieke traditie: de ‘Twaalf trappen van nederigheid’ van Sint Benedictus.

De cyclus van 12 delen is een muzikale meditatie op de 12 graden van nederigheid, zoals beschreven in hoofdstuk VII van de regels van de heilige Benedictus. Dit is de basis en gids voor het leven van de benedictijner, trappisten en cisterianen. Het 7e hoofdstuk beschrijft hoe de monnik waardig kan groeien in 12 graden.  De pianocyclus is geheel gebaseerd op deze tekst. Klik hier voor de tekst.

Als u een abonnement heeft is uw reservering gegarandeerd. Zo niet, dan kunt reserveren door het bedrag van 18 Euro over te maken op banknummer NL78INGB0000651717 ten name van Stichting Moderne Muziek Nijmegen. Reserveringen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.