3e Basklarinetfestijn Fie Schouten e.a. 27 januari

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen

Fie Schouten – basklarinet
Marij van Gorkom – basklarinet
Eva van de Poll – cello
Beltane Ruiz Molina – contrabas
Florentin Ginot – contrabas

Na de serene en etherische pianoklanken van Ralphs kerstconcert openen we het nieuwe jaar met een concert geheel getoonzet en vertolkt in de lagere regionen: twee basklarinetten, een cello en twee contrabassen.

Fie Schouten is wereldwijd te horen in veel verschillende formaties op podia en festivals. Ze bespeelt alle typen klarinetten maar haar grote liefde ligt bij de basklarinet. Ze is de drijvende kracht achter het tweejaarlijkse basklarinetfestijn. Ditmaal een formatie met twee basklarinetten, een cello en twee contrabassen. De contrabassist Florentin Ginot (Musikfabrik Keulen) herinnert u zich ongetwijfeld nog van zijn indrukwekkende optreden vorig jaar met Marco Blaauw. In dit concert hoort werken van onder meer Frederik Neyrinck, Georgia Nicolaou en Michael Finnissy en verder een aantal lyrische improvisaties.

Programma
Michael Finnissy – Tussen Rede en Gevoel (2018) 
2 basklarinetten, cello, contrabas
co-commissie Eduard van Beinum Stichting, Basklarinet Festijn
Frederik Neyrinck – 4 Fragments (2018) 
basklarinet en contrabas
co-commissie Transit Festival, Basklarinet Festijn
Georgia Nicolaou – Black Sand (2018)
2 basklarinetten en cello
co-commissie November Music Festival, Basklarinet Festijn

.                           Pauze
Duo Fie Schouten & Florentin Ginot
Trio Schouten, Ginot, Van de Poll
Improvisaties
Fie Schouten, Marij van Gorkombasklarinet
Eva van de Pollcello
Beltane Ruiz Molina, Florentin Ginot contrabas

De reactie van eerdere uitvoeringen van dit programma waren lyrisch. Maarten Beirens (programmeur Transit Festival Leuven) zegt in een nabespreking op Radio Klara: een van de hoogtepunten was de uitvoering van 4 Fragments door Fie Schouten en Beltane Ruiz Molina.
Christian Morris schijft over het concert van 14 oktober op het Transit Festival Leuven: Frederik Neyrinck’s 4 Fragments, for bass clarinet and double bass, played on Sunday afternoon, kept visual trickery to minimum, the players simply changing position between each of the four movements. The writing was exquisite, a compelling marriage of musical content and extended instrumental technique.
En Holly Moors beschrijft het kwartet van Michael Finnissy als volgt: Een prachtig stuk, zeker toen halverwege de twee basklarinettisten uit elkaar gingen en aan beide zijden van het podium tegenover elkaar gingen staan spelen. Indrukwekkend mooi. 

Ga als voor een voorproefje naar https://soundcloud.com/fie-schouten/georgia-nicolaou-black-sand

Als u een abonnement heeft is uw reservering gegarandeerd. Zo niet, dan kunt reserveren door het bedrag van 18 Euro over te maken op banknummer NL78INGB0000651717 ten name van Stichting Moderne Muziek Nijmegen. Reserveringen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.