Jaarprogramma 2019–2020

ONS JUBILEUMJAAR

40 JAAR MODERNE MUZIEK IN NIJMEGEN

Vol trots presenteren we het programma van ons 40-jarige jubileum 7 concerten met internationale ensembles en gerenommeerde musici uit binnen- en buitenland.

De concerten vinden plaats op zondagmiddagen om 16:00 uur in Galerie Marzee. Adres: Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen, telefoon 024 3229670, e-mailadres mail@marzee.nl.

De entree per concert is € 20 (inclusief koffie en thee), voor studerenden tot 30 jaar is de entree € 10. Een abonnement voor de hele serie is € 90,00, voor studerenden € 45,00. Koffie en thee is inbegrepen. U kunt het bedrag voor een toegangskaartje of het abonnement overmaken op banknummer NL78 INGB 0000 6517 17 ten name van Stichting Moderne Muziek Nijmegen. Uw kaartje of abonnement ligt dan bij het volgende concert klaar en uw reservering is verzekerd.

20 oktober 2019
Marco Blaauw  met trompetstudenten uit het masterprogramma van het Koninklijk Conservatorium

We openen feestelijk met trompetgeschal. Marco Blaauw, internationaal vermaard trompettist en lid van Keulse ensemble Musikfabrik en treedt op met een aantal studenten uit het master programma van het Koninklijk Conservatorium. Momenteel werkt hij met Rebecca Saunders  aan een aantal projecten. Een voorproefje van een daarvan, een recital voor trompetsolo hoort u voor de pauze. Na de pauze hoort u werken voor 3, 4, 5 en 6 trompetten van onder meer Igor Strawinsky, Sofia Gubaidulina, Martin Smolka en Marco Blaauw.

24 november 2019
Quatuor Diotima met Joe Houston piano
Yun-Peng Zhao, viool
Leo Marillier, viool
Franck Chevalier, altviool
Pierre Morlet, cello
Joe Houston, piano

Quatuor Diotima werd in 1996 opgericht door afgestudeerden aan Nationale Conservatorium van Parijs. Het is een internationaal veelgevraagde kamer-ensemble. Het kwartet heeft in het verleden nauw samengewerkt met de meest vooraanstaande componisten uit de tweede helft van de 20e eeuw waaronder Pierre Boulez en Helmut Lachenmann. Hun opnames worden alom geprezen in de internationale muziekpers.
In dit concert treden ze op met de Britse pianist Joseph Houston, specialist op het gebied van hedendaagse en experimentele muziek. U hoort een strijkkwartet van Rebecca Saunders en een  piano-solo alsmede een pianokwintet van de Albaans-Britse componist Thomas Simaku. De componist zal bij het concert aanwezig zijn.


22 december 2019
Ralph van Raat – piano
Kerstconcert

Na het overweldigende succes van afgelopen jaren verzorgt Ralph van Raat opnieuw ons kerstconcert en zet hij de ‘Matthaeus’-achtige traditie voort met  een biënnale, ditmaal dus weer een integrale uitvoering van Messiaens Vingt Regards, een muzikale uitputtingsslag met stemmige verlichting, verwarmende Glühwein en voedende soepen dat alles dan in vreugdige kerstsfeer. De afgelopen jaren was Ralphs kerstconcert steeds uitverkocht. Wees er dus snel bij. Abonnementhouders hebben voorrang.

26 januari 2020
New European Ensemble
Felicia van den End – fluit
James Meldrum – klarinet
Ryanne Hofman – basklarinet
Hanna Shybayeva – piano
Jose Garcia – slagwerk
Rada Ovcharova en Mihkel Kerem – viool
Emlyn Stam – altviool
Willem Stam – cello
Post-minimalism

Wederom een grote bezetting. Het New European Ensemble met het programma ‘Post-Minimalism’. Ze spelen onder meer het Double Sextet van Steve Reich, een van de klassiekers van het Amerikaanse minimalism. De Nederlandse componist Peter Adriaansz winnaar van de Mathijs Vermeulenprijs schreef Alternatim voor het hen, een stuk waarin een harmonische reeks door steeds veranderende ritmische variaties een bel-achtige mediterende sfeer tot leven brengt. Primo Taccuino Dell’Ombra e Della Luce van de Italiaanse componist Carlo Boccadoro werd eveneens voor het ensemble geschreven geïnspireerd door tekeningen van Leonardo Da Vinci.

23 februari 2020
Keiko Shichijo  piano

De pianiste en forte-pianiste Keiko Shichijo neemt een bijzondere plaats in de wereld van de klassieke en hedendaagse muziek. In haar spel combineert zij haar traditionele Japanse sensibiliteit met een diepgaande kennis van de Europese muzikale traditie. Ze is over de hele wereld actief in de kamermuziek en als soliste. Ze behaalde prijzen in tal van internationale competities. Haar tweede solo-cd met muziek van de Armeense componist Komitas uit 2016 werd alom geroemd in de internationale pers. In dit concert speelt zij werken van Morton Feldman, Tom Johnson en Bunita Marcus.

29 maart 2020
James Aylward – fagot en electronica

De Australisch-Nederlandse fagottist James Aylward speelde in de meest vooraanstaande symfonie-orkesten waaronder het Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Amsterdam Sinfonietta. Ook speelde hij met het Amsterdams Blaaskwinter en Calefax. Verder werkt hij samen met het Keulse ensemble MusikFabrik en ASKO|Schönberg. Zijn primaire belangstelling gaat uit naar het hedendaagse repertoire. U hoort onder meer composities van Chris Dench en Pierluigi Billone, een student van Salvatore Sciarrino en Helmut Lachenmann. Deze Italiaanse componist is  bekend door de innovatieve wijze waarop hij uitvoeringstechnieken van instrumenten heruitvindt. Verder werk van Adrian Kleinlosen met electronica.

19 april 2020
Joseph Puglia– viool
Keren Motseri – sopraan
Sounds and Silence

Als besluit van het seizoen een concert dat dat de grenzen van klank en stilte onderzoekt. De van oorsprong Amerikaanse violist Joseph Puglia heeft zijn sporen verdiend als een van de top interpretatoren van de muziek van de 20e en 21e eeuw. Hij maakte zijn solo-debuut bij het Concertgebouw Orkest, speelt als concertmeester bij het Asko|Schönberg ensemble en werkte met Pierre Bouzez en leden van het Ensemble Intercontemporain. De Israëlische Keren Motsi is een veelzijdige en veelgevraagde sopraan met een repertoire dat loopt van de Renaissance tot en met de 21e eeuw. Onlangs trad ze op bij de spectaculaire uitvoering van Stockhausens Aus Licht. Keren en Joseph werken sinds 2016 samen. U hoort twee werken die speciaal voor hen geschreven zijn, een nieuw werk van Jürg Frey en en een werk van Hana Ajiashvili op een tekst van Heinrich Heine. Verder selecties uit de Kafka fragmenten van György Kurtag en werk van Luigi Nono, Klas Torstensson en Kaija Saariaho.