Openingsconcert 20 oktober 2019 16:00 uur

Galerie Marzee, Lage Markt 3, Nijmegen

Ons jubileumjaar
40 jaar moderne muziek in Nijmegen

We openen ons 40-jarige jubileum feestelijk met trompetgeschal. Marco Blaauw, internationaal vermaard trompettist en lid van het Keulse ensemble Musikfabrik treedt op met een aantal studenten uit het masterprogramma van het Koninklijk Conservatorium.
Voor de pauze hoort u werken voor 1, 2, 3 en 4 trompetten van onder meer Igor Strawinsky, Sofia Gubaidulina, Martin Smolka en Daan Manneke. Na de pauze speelt Marco een voorproefje van een van zijn meest recente projecten met Rebecca Saunders, een aantal werken voor trompetsolo.

Marco zal tijdens het concert de stukken toelichten.

Marco Blaauw
Katie Clark
Jerome Burns
Christopher Collings

PROGRAMMA

Igor Stravinsky: fanfare for a new theatre (1964) voor 2 trompetten
Jerome Burns: More Meshugah (2019), trompetsolo
Martin Smolka: pianissimo (2002 – 2012) voor 4 trompetten
Daan Manneke: soyons plus vite… (1991, trompetsolo
Pablo Andoni Gómez Olabarría: Ur (2018), trompetsolo
Sofia Gubaidulina: trio voor 3 trompetten (1976)

– pauze –

Een trompetrecital met werken van Rebecca Saunders:
Blaauw (2004)
M14a uit Yes (2016-19)
The Unsaid, piano fragments (2019)
White (2016)

Over de musici

Marco Blaauw is een internationaal gerenommeerde trompetsolist en is lid van het Keulse ensemble Musikfabrik. Hij legt zich toe op het verder ontwikkelen van het instrument en de speeltechnieken om zo een aanzet te geven tot een nieuw repertoire. Hij werkt nauw samen met gevestigde componisten en jong talent. Tal van componisten hebben werk voor hem geschreven waaronder Peter Eötvös, Georg Friedrich Haas, Wolfgang Rihm en John Zorn. Hij werkte 17 jaar nauw samen met Karlheinz Stockhausen. Het werk van Blaauw is uitgebreid gedocumenteerd op radio-, televisie- en CD-opnames. Voor zijn 6e solo-CD Angels, ontving hij de ‘Preis der Deutschen Schalplattenkritik 2014’.

De Canadese trompettiste Katie Clark studeert momenteel in het master-programma van Marco Blaauw aan het Koninklijk Conservatorium. Ze nam deel aan het Advanced Performance programma aan het Bard College Conservatory in New York. Ze behaalde haar bachelor en master (2016) aan de Western University in Canada. Ze trad op in het Holland Festival in Stockhausens Aus Licht en bereidt zich momenteel voor op de competitie in het 3e internationale trompetconcours Theo Charlier.

De Amerikaanse trompettist Jerome Burns studeerde als bachelor summa cum laude af in trompet aan SUNY Purchase’s Conservatory of Music en behaalde een master in klassiek trompet aan de Manhattan School of Music. Onlangs sloot hij zijn tweede master Aus Licht af aan het Koninklijk Conservatorium. Hij vertolkte de rol van Michael in Michael’s Reise in de Stockhausen-productie en werd om zijn virtuositeit uitgebreid geprezen in de pers. Samen met zijn Aus Licht collega’s treedt hij op in heel Europa, transcribeert hij metal guitar solo’s en incorporeert het resultaat in verschillende vormen van vrije improvisatie.

De trompettist Christopher Collins (Solingen 1992) behaalde zijn bachelor aan de Hans Eisler Hochschule für Musik in Berlijn, waar hij werkte met de Deutsche Oper, de Kammerakademie Potsdam en de Berlijnse afdeling voor filharmonische educatie. Momenteel studeert hij bij Marco Blaauw aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was voorheen lid van Musikfabrik, waar hij optrad in het Donaueschingen Muziek Festival en de Darmstädter Ferienkurse.

In painting, white is the most extreme bright and light achromatic colour to the point of absolute luminosity, devoid of all shade and greyness.
White is notably ardent and is the colour of fury, white with rage.
A substance burning with the intensity of white heat, glows with a white light.
White is the cacophony of noise.
White also embodies an exquisite fragility.
White is dedicated to Marco Blaauw with my thanks for those wonderful collaborative sound-searching sessions.
Rebecca Saunders