Concert 13 juni 2021

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen

UPDATE 7 JUNI: HET CONCERT IS UITVERKOCHT

Theaters en musea mogen met ingang van 5 juni weer open. Het inhaalconcert van Ralph van Raat op 13 juni dat in de plaats komt van het vervallen kerstconcert kan dus daadwerkelijk doorgaan. Het concert zal gegeven worden als een dubbelconcert (aanvang 15 uur en aanvang 17 uur).

Gegeven de anderhalvemeter-maatregel kunnen we per uitvoering maximaal 40 bezoekers ontvangen. Reservering is verplicht via reserveringen@modernemuziek.nl. Geef daarbij aan of uw voorkeur naar de uitvoering van 15 dan wel die van 17 uur uitgaat. Abonnementhouders en personen die al eerder gereserveerd hebben voor het vervallen kerstconcert, hebben voorrang. 

We zijn in druk overleg met de musici om alle vervallen concerten komend jaar alsnog te programmeren als extra uitvoeringen naast het reguliere jaarprogramma van 2021–2022. Informatie daarover en de regeling met betrekking tot restitutie wordt zo spoedig mogelijk aangekondigd via de website en via distributie-mail.

Ralph opent met de spetterende techno-etudes van Keren Tanaka en besluit met de wereldpremière van Daan Mannekes ‘Promenade, statues et la fille’ met projectie van beelden. Verwacht verder nog een mooie toegift van Ralph. Daan Manneke zal aanwezig zijn. We hopen u zo alsnog een mooie afsluiting van dit corona-seizoen te kunnen bieden.

Ralph van Raat

Ralph van Raat

Programma

Karen Tanaka – Techno Etudes set I (opgedragen aan Tomoko Mukaiyama)
Karen Tanaka – Techno Etudes set II (opgedragen aan Ralph van Raat)
Heather Pinkham – Crooked Still (opgedragen aan Ralph van Raat)
Daan Manneke – Promenade, statues et la fille (wereldpremière)

Daan Manneke, de ‘kapelmeester van de ruimte’, is componist en orgelvirtuoos. Kennismaking, lessen en vriendschap met Ton de Leeuw gaven zijn leven en composities vorm. Ton de Leeuw bracht hem in contact met Messiaen bij wie hij privé-lessen volgde. Sinds 1972 is Manneke docent aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, vanaf 1986 docent compositie. Wezenlijk voor Daan Mannekes denken over muziek is zijn grote belangstelling voor improvisatie, de andere kant van de vaak organisch gegroeide, strenge vorm. Inmiddels schreef Manneke een groot en veelzijdig oeuvre van meer dan 200 werken. Voor zijn vele verdiensten op muzikaal terrein ontving Daan Manneke tal van prijzen waaronder de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’.

Daan Manneke

Mannekes zoon maakte in 2020 een serie foto’s. Manneke maakte daarvoor tien korte composities:  muzikale notities voor piano, uiteenlopend van 40 seconden tot twee minuten. De uitvoering wordt gecombineerd met projectie van de foto’s.

Ralph van Raat  is al vanaf zijn 14e jaar volledig gefascineerd door de klassieke muziek van de twintigste eeuw. Alhoewel zijn repertoire van Bach tot Bartók loopt, ligt het zwaartepunt op componisten vanaf Debussy, Bartók en Ives tot hedendaagse meesters. Zijn doel is het publiek te overtuigen van de immense schoonheid en veelzijdigheid van de muziek van onze tijd met solo-recitals, lezingen met pianospel, concertoptredens, CD-opnames en bijzondere projecten.
In 2003 kreeg hij de titel Steinway Artist en voegde zich daarmee bij het exclusieve groepje pianisten waartoe onder meer Vladimir Horowitz, Martha Argerich, Alfred Brendel, Lang Lang en Keith Jarrett behoren.
Sinds 2006 heeft hij een exclusief contract met Naxos waar inmiddels meer dan 25 opnames van hem verschenen.