Programma-update seizoen 2020-2021

Om de 4 uitgevallen concerten van het seizoen te compenseren hebben we het seizoen 2020–2021 verlengd tot half oktober. Het eind van de zomer en dit najaar bieden we u nog 4 concerten. Drie vervallen concerten worden alsnog uitgevoerd, en daarbij brengen we nog een concert van het Ives Ensemble.
We verwachten dat de situatie eind augustus zover genormaliseerd is dat we in plaats van dubbele uitvoeringen weer reguliere concerten met pauze kunnen brengen. De aanvang is dan zoals voor de coronatijd 16:00.

Als u het laatste concert van Ralph van Raat op 13 juni gemist heeft, kunt u hier zien hoe hij daar bij het slot van Rzewski’s The Houswife’s Lament de vleugel schoonpoetst – zo anticiperend op een corona-vrije toekomst.

Toegift

22 augustus
Oerknal
Jellantsje de Vries – viool
Christian Smith – slagwerk

U hoort ‘Dirt Road’ een werk voor viool en slagwerk van een uur van Linda Catlin Smith. Deze Canadese componiste schrijft werken met de trancendente en meditatieve eigenschappen van minimal music zonder de typische ritmische herhalingen: verstild en vloeibaar, maar virtuoos en met een breed scala van kleurschakeringen.

5 september
Fanny Alofs – zang
Stefan Gerritsen – gitaar
Katharina Gross – cello

Fanny Alofs, Stephan Gerritsen en Katharina Gross brengen een vrolijk en gevarieerd programma met enkele dadaïstische stukken (Kurt Schwitters en Guus Janssen) en theatrale performance. U hoort veel verrassende klankwerelden: de cello met extended techniques, en met speeltechnieken uit de Oezbeekse traditie, de gitaar die de traditionele toonsoorten verlaat in composities die voor voor 31 tonen gestemd zijn. Verder een late virtuoze en expressieve liedcyclus van Benjamin Britten voor stem en gitaar. En nog een aantal composities van componisten met wie de musici veel samenwerken.

26 September
Ives Ensemble
fluit, klarinet, viool/altviool, cello, piano, elektronica

In dit programma staan twee spraakmakende componisten centraal: Joanna Bailie en Cassandra Miller. Tijdens de lockdown schreef Miller Perfect Offering voor fluit, klarinet en strijkkwartet. Het is geïnspireerd op Leonard Cohens Anthem uit 1992, waarin hij tegen beter weten in de hoop op betere tijden uitspreekt. Daarnaast klinkt Warblework waarin Miller zich laat inspireren door de zang van 4 Noord-Amerikaanse lijstersoorten.
Ook Joanna Bailie gaat in haar nieuwe compositie van bestaande geluidsfenomenen uit. In haar From above and far away klinken verre verkeersgeluiden door, die net boven de gehoordrempel uitkomen.

10 oktober
Gubaidulina ensemble
Vincent van Amsterdam – accordeon
Ilonka Kollhoff – fluit
James Oesi – contrabas
Tatiana Koleva – slagwerk
Esther Kuiper – mezzosopraan

Ruim 100 jaar geleden schreef Christian Morgenstern zijn komische en proto-dadaïstische Galgenlieder. In 1996 zette de Russische componiste Sophia Gubaidulina, toen verhuisd naar het westen, verrassend genoeg deze inmiddels befaamde ‘onzin’-gedichten op muziek. Gubaidulina’s interpretatie is poëtisch, mystiek en theatraal.

Programma najaar 2021

Op 24 oktober openen we de serie voor het seizoen 2021–2022.

24 oktober
James Aylward
Fagot en electronica.
De Australisch-Nederlandse fagottist James Aylward brengt onder meer composities van Chris Dench en Pierluigi Billone, een student van Salvatore Sciarrino en van Helmut Lachenmann. Verder hoort u werk van Adrian Kleinlosen met electronica.

14 november
Joe Houston – piano
Sarah Saviet– viool
Het concert van de Britse pianist Joseph Houston en de Amerikaanse violiste Sarah Saviet hebben we afgelopen seizoen moeten afgelasten. Nu brengen ze alsnog hun programma met muziek van Rebecca Saunders, Iannis Xenakis en James Weeks.

Kerstconcert
19 december
Ralph van Raat – piano
Vorig jaar kon het niet doorgaan maar nu dan toch Daan Manneke’s magnum opus De Grote Archipel. Archipel verwijst naar Zeeland waar Manneke geboren is. Het zesdelige werk vertaalt muzikaal zes delen van de provincie Zeeland. Om de traditie weer op te nemen kunt u voedende soepen en opwekkende Glühwein verwachten.

Het hele programma voor het seizoen 2021–2022 wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.