12 maart 2023 16:00 uur

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen

Update: Lees hier de fraaie recensie van dit concert door Ted Chiaradia – met foto’s van musici en bezoekers.

Tatiana Koleva – slagwerk
Gośka Isphording – klavecimbel

met medewerking van
Ruben Kieftenbelt
electronica en sound design

RENCONTRES – Xenakis on wire!

Een unieke combinatie van klavecimbel en slagwerk. Het klavecimbel benadrukt zijn percussieve eigenschappen, terwijl het tegelijkertijd als contrast op het slagwerk zijn uitgesproken lyrische en muzikale mogelijkheden benadrukt.

De Griekse componist Iannis Xenakis, ingenieur en wiskundige, leerling van Le Corbusier en Messiaen heeft zijn wiskundig talent in gezet om deze ongebruikelijke combinatie van instrumenten grondig te onderzoeken. Zijn duo-werken voor slagwerk en klavecimbel Oophaa en Komboi vormen de basis van dit programma. De titel van het programma verwijst niet alleen naar de Franse origine van deze composities, maar vooral ook naar het ontmoeten van verschillende culturen, generaties van uitvoerders encomponisten. Tatiana Koleva en Gośka Isphording vullen het programma aan met een werk van de IJslandse componiste Anna Thorvaldsdóttir en een tweetal door hen zelf geschreven composities.

Programma

Iannis Xenakis – Oophaa (1989) 
Gośka Isphording – Four days North, three days West klavecimbelsolo (2022/23)
Anna Thorvaldsdóttir Fingerprints (2003)
Iannis Xenakis – Rebonds (1987/89) Remix
pauze
Tatiana Koleva – Icicles & Rays (2022/23) voor overdubbed vibraphone and live elektronica
Iannis Xenakis – Komboi (1981)

Tatiana Koleva, geboren in Varna, Bulgarije door de pers geroemd als “een van de beste marimbaspelers ter wereld” heeft een grote bijdrage geleverd aan de emancipatie van de marimba en ander slagwerk als volwaardige solo-instrumenten. Tatiana trad als soliste op met verschillende ensembles en orkesten. Daarnaast maakt ze eigen projecten en programma’s en heeft vaste duo’s met jazzsaxofonist Rutger van Otterloo, (bas)-klarinettist Fie Schouten en organist Jan Hage. Tatiana is lid van de cultband Rubatong. 

In 2010 ontving Tatiana Koleva de prijs “Musician of the Year of Bulgaria” van de Bulgaarse publiek en Nationale Radio. Voor haar interpretatie van eigentijdse muziek kreeg naast veel andere prijzen en onderscheidingen de Kranichsteiner Musikpreis in Darmstadt en was zij prijswinnaar op het Internationaal Gaudeamus Vertolkers Concours, Rotterdam.

De klaveciniste Gośka Isphording heeft internationale faam verworven door haar vertolkingen van hedendaagse muziek op historische instrumenten. Ze woont in Nederland maar treedt onvermoeibaar op als ambassadeur van de Poolse muziek in het buitenland. Gośka is actief als solist- en kamermuzikant, en presenteert het hedendaagse klavecimbelrepertoire door nauwe samenwerking met componisten, lezingen en masterclasses. Gośka trad op op de meeste prestigieuze festivals en concertzalen. Haar solo-optredens omvatten Gaudeamus Music Week of november muziek, en meer recent het  Warschau Autumn Festival, Gaida Festival, ISCM World Music Days en Huddersfield Contemporary Music Festival.

Gośka heeft meer dan honderd solo- en kamermuziekcomposities in première gebracht en de klavecimbelconcerten van Hanna Kulenty, Roderik de Man en Andrzej Kwiecinski zijn aan haar opgedragen. Ze is ook lid van het Riot Ensemble in Londen en heeft samengewerkt met ensembles zoals Asko | Schönberg, Insomnio Ensemble, Musikfabrik en Sinfonia Varsovia.

Dit concert werd mede mogelijk gemaakt door de steun van 
– Fonds Podiumkunsten
– Amsterdams Fonds voor de Kunst
– Prins Bernhard Cultuurfonds