15 oktober 2023 16:00 uur

REINIER VAN HOUDT
Piano

Voor de pauze hoort u Fragments d’un journal intime, een compositie van de Franse componist Luc Ferrari, een werk dat teruggaat op een stuk voor muziektheater. En dan een compositie van de Amerikaanse componist James Tenney. Tenney beschrijft dit werk als “Golven voor Eva, golf op golf, kleine golven op grotere golven, etc., maar precies gekalibreerd om te pieken op het phi-punt van de gulden snede. Een driestemmige polyfone textuur in dissonant contrapunt, eindigend in een meditatie over de wonderbaarlijke lichamelijkheid en onontkoombare spiritualiteit van al ons musiceren.”
Na de pauze verstilt het programma met een compositie van de Zwitserse componist Jürg Frey (*1953) bekend om de brede en open klankruimtes die hij in zijn stukken schept. Zijn introspectieve composities nodigen de luisteraar uit om rust en reflectie op te zoeken. De afgelopen jaren maakte Reinier met Frey een 3CD uitgave van zijn pianomuziek. Vandaag hoort u het eerste deel.

Luc Ferrari : Fragments d’un journal intime (1980-1982)
– Préface 
– Chronique erotique 
– Vue sur la désolation 
– Je fais souvent un rêve 
– Boum boum 
– Clair-obscur 
– Ce mystérieux moment 
– Hommage à John Cage
– “Regarde mon corps”, dit-elle                                         
James Tenney : To Weave (2003)                                        
Pauze
Jürg Frey : La Presence, Les Silences (2014-2015)       

De pianist Reinier van Houdt is gefascineerd door zaken die aan notatie ontsnappen: geluid, timing, ruimte, lichamelijkheid, geheugen, ruis, omgeving – al wat verder gaat dan compositie, interpretatie en improvisatie.

Hij heeft een ongebruikelijk repertoire opgebouwd dat voortkwam uit persoonlijke zoektochten; uit samenwerkingen met componisten en musici, uit archiefonderzoek, uit het componeren en ensceneren van muziekuitvoeringen of uit onorthodoxe studies van klassieke muziek, en uit eindeloze bandopnamen die hij sinds de jaren tachtig maakte.

Naast zijn eigen muziek bracht hij muziek in première van Robert Ashley, Alvin Curran, Kaikhosru Sorabji, Francisco López, Christian Marclay, Charlemagne Palestine, Yannis Kyriakides, Maria de Alvear, Jerry Hunt, Michael Pisaro, Walter Marchetti, Jürg Frey, Nomi Epstein.

Reinier van Houdt speelt in Current 93 van David Tibet, waar hij werkte met Nick Cave, John Zorn, Anohni, Jack Barnett. Hij is ook een van de drijvende krachten achter het experimentele muziekcollectief MAZE.

Klik hier voor zijn uitgebreide discografie waaronder 14 soloalbums.

“…..music more and more escapes the grasp of the composer, the musician and the listener. The notion of music as ‘a genius’ creation’, as an ‘artisanal product’ manufactured according to a certain tradition, or as an experience that is exchangeable within a market, is coming to an end.
…music seems more like a natural phenomenon or a ghostlike apparition, brought about by experiments or certain states of mind. Heavily distorted or barely audible – a hiss, almost; an essential unreliability, that nevertheless determines its vitality…”