Concert 17 maart 2019 om 16 uur

Galerie Marzee, Lage Markt 3, Nijmegen

Wegens familieomstandigheden kan de hoorn-recital van Christine Chapman niet doorgaan.

Vol trots bieden wij nu een voorproefje van het spectaculaire Stockhausenfestijn in juni a.s. in Amsterdam waar gedurende een driedaagse marathonsessie grote delen van Stockhausens aus Licht uitgevoerd zullen worden door een keur van  jonge musici uit de hele wereld. Voor dit evenement zette het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in samenwerking met de Stockhausen Stiftung für Musik, het Holland Festival en De Nationale Opera een speciale master op voor studenten die zich wilden specialiseren in de muziek van Karlheinz Stockhausen.

U hoort en ziet een selectie uit deze productie door een internationaal keur van 6 trompettisten en een contrabassist, die bij deze performance een creatief gebruik zullen maken van de ruimtelijke en akoestische mogelijkheden van Galerie Marzee. En ook ziet u onze lokale trots, Marco Blaauw, een docent van de uitvoerenden en een van de drijvende krachten achter dit festijn.

STOCKHAUSEN aus LICHT
Selecties voor trompetten, contrabas en elektronica

Chloë Abbot – trompet
Jerome Burns – trompet
Katie Clark – trompet

Christopher Collings – trompet
Valentin François – trompet
Elisabeth Lusche – trompet
Louis van der Mespel – contrabas

Hebben u en uw bekenden geen tijd om het  hele festijn in Amsterdam van drie dagen met meer dan 15 uur muziek (à raison van €321 per persoon) in Amsterdam bij te wonen of twijfelt u nog, kom dan voor €18 per persoon naar naar ons voorproefje.

Als u een abonnement heeft is uw reservering gegarandeerd. Zo niet, dan kunt reserveren door het bedrag van €18 over te maken op banknummer NL78 INGB 0000 6517 17  ten name van Stichting Moderne Muziek Nijmegen. Reserveringen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.

PROGRAMMA

Michaels-Ruf voor 4 trompetten nr. 48 1/2 (1978)
uit Donnerstag aus LICHT

Eingang und Formel nr. 48 (1978)
uit Donnerstag aus LICHT
Jerome Burns

 Pietà
voor Flügelhorn  nr. 61 1/2 (1990)
uit Dienstag aus LICHT
Valentin François

Halt
met 7. Station und Himmelfahrt nr. 2 ex 48 (1978)
uit Donnerstag aus LICHT
Jerome Burns, trompet ; Louis van der Mespel, contrabas

PAUZE

 Trompete
uit Mittwoch aus LICHT (1995)
Elisabeth Lusche

Oberlippentanz
voor piccolo-trompet nr. 53 (1983)
uit Samstag aus LICHT
Chloë Abbott

 Aries
voor trompet en elektronische muziek  nr. 43 1/2 (1975-77)
uit SIRIUS
Christopher Collings

Michaels-Abschied
voor 5 trompetten nr.50 3/4 (1980)
uit Donnerstag aus LICHT
Aus LICHT trompetten

 

Over Stockhausen en aus LICHT

De controversiële gelauwerde en verguisde Duitse componist Karlheinz Stockhausen (1928–2007) is een van de meest prominente en innovatieve vertegenwoordigers van de 20e eeuwse muziek. Hij componeerde tussen 1977 en 2003 een cyclus van 7 opera’s onder de naam LICHT : de zeven dagen van de week, waarin drie archetypische karakters Michael, Lucifer en Eva gedurende de zeven dagen van de week verschillende culturen vertegenwoordigen. De inspiratie was zijn joods-christelijke achtergrond, de Japanse cultuur en het boek Urantia. De impact van zijn opera’s is enorm en tal van scene’s zijn ook buiten de wereld van de opera bekend, zoals zijn ‘Helikopter Strijkkwartet’ waarin een strijkkwartet in vier verschillende helicopters speelt, en de muziek gesynchroniseerd door luidsprekers naar de concertzaal overgedragen wordt. Stockhausens invloed overschrijdt de reguliere avant-garde muziek en grenst aan jazz (Miles Davis), rock (Frank Zappa) en zelfs pop. Zijn gezicht staat op de cover van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Over de musici

Chloë Abbot behaalde haar bachelor en master diploma (2015) aan de Guildhall School in Londen en studeert nu aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marco Blaauw. Ze werkte met tal van internationale ensembles. In 2018 gaf ze premières bij de Darmstadt Ferienkurse. Ze was een Britten-Pears Young Artist in 2014 en 2017. Ze is de eerste vrouwelijke trompettist die gearrangeerd werd voor Stockhausens Licht-cyclus.

De Amerikaanse trompettist Jorome Burns studeerde als bachelor summa cum laude af in trompet aan SUNY Purchase’s Conservatory of Music en behaalde zijn master in klassiek trompet aan de Manhattan School of Music. Naast zijn studie van Stockhausen transcribeert hij metal guitar solo’s en incorporeert het resultaat in verschillende vormen van vrije improvisatie.

Katie Clark is een Canadese trompettiste die momenteel studeert in het Advanced Performance programma aan het Bard College Conservatory in Annadale-on-Hudson, NY. Ze behaalde haar Bachelor en Master (2016) aan the Western University in Canada. Ze ontving de Bruce and Helen Mills Instrument Award en de Helen Mills Instrument Award in London, ON  en de Fred C. Bacon Bursary Award (Brampton, ON).

De trompettist Cristopher Collins (Solingen 1992) behaalde zijn Bachelor aan de Hans Eisler Hochschule für Musik in Berlijn, waar hij werkte met de Deutsche Oper, Kammerakademie Potsdam en de Berlijnse afdeling voor filharmonische educatie. Momenteel studeert hij bij Marco Blaauw aan de Master aus Licht aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was voorheen lid van Studio Musikfabrik, waar hij optrad in het Donaueschingen Muziek Festival en de Darmstädter Ferienkurse.

Valentin François is een veelzijdige Franse trompettist, die actief is in heel Europa. Hij behaalde zijn master in 2017 aan de Hochschule voor muziek in Luzern waar hij een sterke affiniteit ontwikkelde voor hedendaagse muziek. Hij nam deel aan de Darmstädter Ferienkurse, trad op in het KKL Luzern, de Elphilharmonie Hamburg, de Berliner Philharmonie, en de Philharmonie de Paris. Sinds 2017 studeert hij bij Marco Blaauw in de master aus Licht aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

De trompettiste Elisabeth Lusche is gespecialiseerd in de uitvoering van hedendaagse muziek. Ze komt uit Auburn, Alabama en behaalde ze haar bachelor in trompet aan de Bienen School of Music aan de Northwestern University in Evanston, IL. Momenteel studeert ze bij Marco Blaauw aan de master aus Licht aan het Koninklijk Conservatorium. Elisabeth is tevens improvisator en speelde met verschillende improvisatie-ensembles waaronder het in Den Haag gebaseerde Oktopus Connection Redutch.

Na de ontdekking van de contrabas op de middelbare school ontwikkelde Louis van der Mespel onmiddellijk een affiniteit met dit instrument en werd eerste bassist en solist in het Nationale Jeugd Orkest van Nieuw-Zeeland. Hij studeerde in Wellington, verhuisde in 2015 naar Nederland en behaalde zijn tweede bachelor aan het Koninklijk Conservatorium. In Europa treedt hij veelvuldig op met orkesten en ensembles in Nederland en België waaronder Sinfonia Rotterdam, het Antwerp Symphony Orchestra, het Holland Symphony Orchestra, Ars Musica en het Noord Nederlands Orkest.