Kerstconcert – zondag 22 december om 4 uur

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen

Het concert is uitverkocht. Betalingen die voor vrijdag 20 december 18:00 u. binnengekomen zijn worden gehonoreerd. Aan de deur worden geen kaartjes meer verkocht.

RALPH VAN RAAT – PIANO

OLIVIER MESSIAEN
Vingt regards sur l’enfant-Jésus 1944

We zetten de traditie voort. Ralph van Raat verzorgt ons kerstconcert. Met de integrale uitvoering van Messiaen’s Vingt Regards  is dit de voortzetting van een biënnale, een ‘Matthäus’-achtige traditie, maar zonder lijden en in een vreugdige kerstsfeer. Volledige uitvoeringen van dit twinstigste-eeuwse meesterwerk zijn een uitzondering, vertolkingen van indivuele delen een regel.  Maar nu opnieuw integraal – in een ruim twee uur durende uitputtingsslag waarin u in Galerie Marzee met stemmige verlichting meegenomen wordt in visionaire nativiteit, serene virginiteit en wervelende pneumatiek. Om tijdelijk op kracht te komen bieden wij u in de pauze voedende soepen en  verwarmende Glühwein aan. En de lokale lokale brouwerij Nevel staat evenals vorig jaar klaar met een passend speciaalbier.

De cyclus, een van de langste pianocycli die op dat moment gecomponeerd waren, duurt ruim twee uur. Trek met de pauze erbij drie uur uit..

 1.   Regard du Père 
 2.   Regard de l’Étoile 
 3.   L’échange
 4.   Regard de la Vierge 
 5.   Regard du Fils sur le Fils 
 6.   Par Lui tout a été fait 
 7.   Regard de la Croix 
 8.   Regard des hauteurs 
 9.   Regard du Temps 
 10.   Regard de l’Esprit de joie 

pauze

 1.   Première communion de la Vierge 
 2.   La parole toute-puissante 
 3.   Noël
 4.   Regard des Anges 
 5.   Le baiser de l’Enfant-Jésus 
 6.   Regard des prophètes, des bergers et des Mages 
 7.   Regard du silence 
 8.   Regard de l’Onction terrible 
 9.   Je dors, mais mon cœur veille 
 10.   Regard de l’Eglise d’amour 

Ralph van Raat is al vanaf zijn 14e jaar volledig gefascineerd door de klassieke muziek van de twintigste eeuw. Alhoewel zijn repertoire van Bach tot Bartok loop, ligt het zwaartepunt op componisten vanaf Debussy, Bartók en Ives tot hedendaagse meesters. Zijn doel is het publiek te overtuigen van de immense schoonheid en veelzijdigheid van de muziek van onze tijd door solo-recitals, lezingen met pianospel, concertoptredens, CD-opnames en bijzondere projecten.
In 2003 kreeg hij de titel Steinway Artist en voegde zich daarmee bij het exclusieve groepje pianisten waartoe onder meer Vladimir Horowitz, Martha Argerich, Alfred Brendel, Lang Lang en Keith Jarrett behoren.
Sinds 2006 heeft hij een exclusief contract met Naxos waar inmiddels meer dan 25 opnames van hem verschenen zijn.

RESERVEREN
Als u een abonnement heeft is uw reservering gegarandeerd. Zo niet, dan kunt reserveren door het bedrag van 20 Euro per persoon over te maken op banknummer NL78INGB0000651717 ten name van Stichting Moderne Muziek Nijmegen. Reserveringen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.

De vorige jaren was het Ralph’s kerstconcert steeds uitverkocht. Die traditie lijkt zich voort te zetten. Heeft u geen abonnement, reserveer dan tijdig.