Openingconcert 2020 – zondag 26 januari 16:00 uur

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen

New European Ensemble

Felicia van den End – fluit
James Meldrum – klarinet
Anna voor de Wind – basklarinet

Ruud Peters – gitaar
Hanna Shybayeva – piano
José Garcia – slagwerk
Rada Ovcharova – viool

Sadie Fields – viool
Emlyn Stam – altviool 
Willem Stam – cello

Het New European Ensemble opent het nieuwe jaar met het programma:

Post-Minimalism

Carlo Boccadoro – Primo Taccuino Dell’Ombra e Della Luce (2018)
Peter Adriaansz – Alternatim (2019)
pauze
Steve Reich – Double Sextet (2008)

Carlo Boccadoro is een Italiaanse componist die zich veel bezighoudt met ritme in zijn composities. Zijn Primo Taccuino Dell’Ombra e Della Luce schreef hij voor het New European Ensemble in 2018. Het stuk is geïnspireerd op een tekening van Leonardo Da Vinci en gaat op speelse wijze om met muzikale elementen van licht en schaduw.
De Nederlandse componist Peter Adriaansz schreef zijn Alternatim eveneens in opdracht van het New European Ensemble. Dit stuk is gebaseerd op een reeks van natuurlijke boventonen op de noot D en is een meditatieve exploratie van allerlei ritmische variaties met ditzelfde harmonische materiaal.
De Double Sextet van de Amerikaanse componist Steve Reich, in 2009 bekroond met de prestigieuze Pulitzer prijs, is inmiddels uitgegroeid tot een minimal music klassieker. Het ensemble speelt de versie voor sextet en tape. Het stuk bevat ritmische gedreven delen met in het midden een melancholische melodie die iets weg heeft van een Argentijnse tango. 

Het New European Ensemble werd in 2009 in Nederland opgericht door gepassioneerde internationale musici. Het ensemble werd in de pers bejubeld om haar ‘fantastische’ (NRC) en ‘exemplarische uitvoeringen’ (Volkskrant) en werd geprezen als ‘een van de beste ensembles van Nederland’ (Nieuwe Noten).  
Vooraanstaande componisten waaronder Kaija Saariaho, Magnus Lindberg, Mark Anthony Turnage, Bright Sheng en Anna Thorvaldsdóttir werken met de groep.Befaamde componisten uit binnen- en buitenland schrijven opdrachtwerken voor de groep zoals Mark Anthony Turnage, José Maria, Anna Thorvladsdóttir, Guo Wenjing, Carlo Boccadoro, Martijn Padding en Klas Torstensson.
Het New European Ensemble speelt in alle vooraanstaande concertzalen en theaters in Nederland waaronder het Concertgebouw, Muziekgebouw aan’t IJ en Theater Carré in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, Tivoli Vredenburg in Utrecht en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Ook is het ensemble regelmatig te horen bij belangrijke festivals in binnen en buitenland waaronder Gaudeamus Muziekweek, November Music, Festival Vlaanderen, Shanghai New Music Week, Beijing Contemporary Music Festival en Svensk Musikvår en zijn er in de afgelopen jaren concerten geweest in onder andere Engeland, Zweden, Finland, Duitsland China, België, Duitsland en Italië.

RESERVEREN
Als u een abonnement heeft is uw reservering gegarandeerd. Zo niet, dan kunt reserveren door het bedrag van 20 Euro per persoon over te maken op banknummer NL78INGB0000651717 ten name van Stichting Moderne Muziek Nijmegen. Reserveringen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.