Concert 6 september 2020; 15:00 en 17:00 uur

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen

Update 30 augustus: Voor de uitvoering om 15:00 zijn geen plaatsen meer beschikbaar. Voor de uitvoering om 17:00 hebben we nog een beperkt aantal plaatsen. Abonnementhouders hebben voorrang.

Na ons jubileumjaar nu een kroonjaar. Negen in plaats van zeven concerten. Steeds twee uitvoeringen van hetzelfde concert met veilige opstellingen, een om 15:00 uur en een om 17:00 uur. Reservering is verplicht. Zie voor de opzet en reserveringsmogelijkheden onder corona-opzet en reservering. Het jaarprogramma van negen concerten vindt u onder jaarprogramma 2020-2021.

Harmonie en de hand?
improvisatie, film & muziek

Inleiding
Huib Ramaer
Musici
Fie Schouten – basklarinet en bassethoorn
Anna voor de Wind – basklarinet
Guus Janssen – piano
Techniek en compositie
Trevor Grahl
Film
Aspasia Nasopoulo
Melanja Palitta

Over het programma

Onafhankelijk van elkaar werkten klarinettisten Anna voor de Wind en Fie Schouten afgelopen tijd elk met een componist. Anna voor de Wind werkte samen met Trevor Grahl. Het resultaat van deze samenwerking van Anna en Trevor is mede geïnspireerd op (en wordt uitgevoerd samen met) de film Ruka/de Hand (1965) van Jiri Trnka, uit het toenmalige Tjechoslowakije.

Fie Schouten kwam uit bij het werk van Guus Janssen (Sprezzatura, 1985). In plaats van dat nogmaals te studeren belde zij hem om te vragen of hij een nieuw werk voor bassethoorn wilde componeren. Dat is …Van horen zingen… geworden. Het stuk is licht geïnspireerd op ‘Marshmallow’ van tenorsaxofonist Warne Marsh.

Beide componisten nemen deel aan het concert, Guus Janssen speelt zelf (piano); Trevor Grahl verzorgt de techniek bij zijn werk.

Naast deze twee muziekpremières zal er een film met muziek getoond worden. Het project Harmonie is gemaakt in april-juni 2020 door Fie Schouten (basklarinet, idee), Aspasia Nasopoulou (componist, idee), Melanja Palitta (film), Piet Gerbrandy (auteur). Het is een tweeluik van twee onafhankelijke muziekstukken die in verbinding staan door het verhaal van de film. Een poëtische tekst van Piet Gerbrandy vormt de inleiding. De makers zijn ondersteund voor het maakproces door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Huib Ramaer, musicoloog en concert-inleider, zal de opening doen. Hij reflecteert op hoe men afgelopen eeuw omging met het genre ‘hedendaagse kunst’, hoe het er nu voorstaat en hij blikt vooruit naar een toekomst.

Programma

• Opening: concerten moderne muziek, vroeger, nu, het toekomstperspectief
            Huib Ramaer, musicoloog
• Vertoning project Harmonie (2020)*
            film (2020) van Melanja Palitta
            gedicht Adem (2020) van Piet Gerbrandy     
            muziek (opnames):
            Monolog (1983) – Isang Yun
             (2020) Fie Schouten basklarinet 
            Straight-Bent uit 10 Dipoles (2016) – Aspasia Nasopoulo
             uitvoering blokfluit5tet Seldom Sene [cd Not a single road 2019]
• ….Van horen zingen….(2020) – Guus Janssen
            Fie Schouten, bassethoorn
• Duo improvisatie
            Guus Janssen, piano & Fie Schouten, basklarinet
• Nieuw werk (2020) – Trevor Grahl
            Anna voor de Wind, basklarinet 
            film Ruka/De Hand (1965) – Jiri Trnka

De film ‘Harmonie’ staat al online, maar het is natuurlijk veel leuker het ‘live’ te zien met de makers erbij, Fie is er en Melanja Palitta (die de film heeft gemaakt) en Aspasia Nasopoulo (componist) ook. Kijk ook alvast naar de trailer van het stuk dat Anna voor de Wind gaat spelen.

* Project Harmonie is mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst. Dit concert is mede mogelijk gemaakt door Cultuurmakersfonds, Stichting Moderne Muziek Nijmegen en Stichting To be Sung.