Concert zondag 23 februari 2020 om 16 uur

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen

Keiko Shichijo
Piano

De Japanse pianiste en forte-pianiste Keiko Shichijo herinnert u zich vast nog van haar optreden vier jaar geleden met werken van Lachenmann en Cage. Ditmaal brengt ze een programma met onder meer werken van Bunita Marcus, Morton Feldman en Tom Johnson.

Programma

Morton Feldman: 3 pieces for piano (1954)
Tom Johnson: Spaces (1969)
 Bunita Marcus: Julia(1989)
pauze
Tom Johnson: An Hour For Piano(1971)

De Amerikaanse minimalist Tom Johnson is een leerling Morton Feldman. Aan het eind van zijn studie bij Feldman suggereerde Feldman hem een kleine verzameling akkoorden te gegeven. “That’s not bad. It is really your music” zei Feldman. Voor Johnson was deze aanmoediging het begin van zijn leven als componist. De zeven akkoorden werden de basis voor een werk dat hij ‘Spaces’ noemde. Na de pauze hoort u Johnsons zinderende en bedwelmende ‘An hour for piano’. Deze op het eerste gezicht verraderlijk eenvoudige minimalistische compositie laat u precies een uur opgaan in een tijdloos nu. Johnsons toelichting op ‘Spaces’ en de programma aantekeningen van ‘An hour for piano’ worden uitgedeeld bij het concert.

‘Julia’ by Bunita Marcus (U.S.) is gebaseerd op John Lennons ‘Julia’. De componiste schrijft : “In arranging this work for piano I wished only to enhance the beauty of the original and not introduce any atonal or foreign elements.”
John Lennon ‘Julia’ gaat over zijn moeder, Julia Stanley. Hun vader verliet hen toen John nog een baby was. Een paar jaar later trok een nieuwe vriend bij haar in. Julia’s zus Mimi vond de situatie niet geschikt voor een kind van vijf, belde de sociale dienst en liet John Lennon weghalen. John groeide op met Mimi en bezocht zijn moeder pas toe hij teenager was. Zij stimuleerde zijn interesse in de muziek en leerde hem banjo spelen. Toen John 18 was kwam Julia om bij een auto-ongeluk toen ze Mimi wilde bezoeken. Zij was 44. John Lennon noemde zijn zoon Julian naar haar. Bunita Marcus schrijft: “ I identified with this song because I too have a Julia to whom I’m forever indebted.
De woorden van de pianist aan het begin van het stuk komen van de tekst van Lennons song.     seashell eyes
sleeping sand
windy smile
silent cloud
morning moon 
ocean child 
touch me

Keiko Shichijo neemt een bijzondere plaats in de wereld van de klassieke en hedendaagse muziek. In haar spel combineert zij haar traditionele Japanse sensibiliteit met een diepgaande kennis van de Europese muzikale traditie. Ze is over de hele wereld actief in de kamermuziek en als soliste. Ze behaalde prijzen in tal van internationale competities. Haar tweede solo-cd met muziek van de Armeense componist Komitas uit 2016 werd alom geroemd in de internationale pers.
Als specialiste in hedendaagse muziek werkte ze samen met tal van componisten waaronder Helmut Lachenmann, Tom Johnson en Bernard Lang.
Keiko studeerde fortepiano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en specialiseerde zich in in het hedendaagse repertoire aan het Koninklijk Conservatorium in Gent.

Kijk alvast naar haar vertolkingen van Tom Johnson en haar gelauwerde vertolkingen van Komitas.

RESERVEREN
Als u een abonnement heeft is uw reservering gegarandeerd. Zo niet, dan kunt reserveren door het bedrag van 20 Euro per persoon over te maken op banknummer NL78INGB0000651717 ten name van Stichting Moderne Muziek Nijmegen. Reserveringen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.