Een uitvoering met pauze; aanvang 15:00 uur
Om de 4 uitgevallen concerten van het seizoen 2020–2021 te compenseren hebben we het afgelopen seizoen verlengd tot half oktober. Tot dan bieden we u nog 4 concerten. Het eerste vindt plaats op 22 augustus.
Het concert van 22 augustus wordt gegeven als één uitvoering met pauze. We verwachten de volgende concerten weer als vanouds om 16:00 te kunnen programmeren.
U kunt reserveren voor de concerten op reserveringen@modernemuziek.nl. Als u het bedrag van € 20 overmaakt op banknummer NL78INGB0000651717 ten name van Stichting Moderne Muziek Nijmegen is uw reservering gegarandeerd.
OERKNAL
Jellantsje de Vries – viool
Christian Smith – slagwerk
Foto: Gregory Charette
Programma
Dirt Road (2006) – Linda Catlin Smith
De Canadese componiste Linda Catlin Smith (1957) schrijft – onder meer geïnspireerd door Morton Feldman – werken met de transcendente, meditatieve eigenschap van minimal music maar zonder de melodische of ritmische herhalingen die typisch voor het minimalisme zijn.
Dirt Road is een werk voor viool en slagwerk van één uur lang; spiritueel, dromerig en mysterieus. Het is oorspronkelijk geschreven voor een choreografie. Smith: “Ik koos voor viool en percussie omdat het één van de meest uitdagende combinaties is die ik kon bedenken.”
Jellantsje de Vries is een actieve kamermusicus en solist. Ze heeft solo- en kamermuziekwerken uitgevoerd met het Asko | Schönberg Ensemble, The Stolz Quartet, Insomnio en het Doelen Ensemble en heeft gewerkt met dirigenten als Arie van Beek, Bas Wiegers en Reinbert de Leeuw. Ze heeft vele wereldpremières gegeven van werken van in Nederland gevestigde componisten. Naast lid van Oerknal is Jellantsje ook lid van Herz Ensemble. Ze behaalde in 2012 haar masterdiploma cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze studeerde bij Vera Beths.
Christian Smith is slagwerker. Hij rondde een tweejarig Swiss Excellence Scholarship (2014-16) en een Master aan de Hochschule für Musik Basel af. Christian werkt regelmatig samen met componisten van de nieuwe generatie en heeft vele wereldpremières uitgevoerd, waaronder werken van Marek Poliks, Ashkan Behzadi, Jesse Broekman en Lewis Nielson. Naast in Oerknal concerteert hij als gast bij onder andere Distractfold Ensemble en bij Slagwerk Den Haag.
De inhaalconcerten van seizoen 2020–2021
5 september
Fanny Alofs – zang
Stefan Gerritsen – gitaar
Katharina Gross – cello
Fanny Alofs, Stephan Gerritsen en Katharina Gross brengen een vrolijk en gevarieerd programma met enkele dadaïstische stukken (Kurt Schwitters en Guus Janssen) en theatrale performance. U hoort veel verrassende klankwerelden: de cello met extended techniques, en met speeltechnieken uit de Oezbeekse traditie, de gitaar die de traditionele toonsoorten verlaat in composities die voor voor 31 tonen gestemd zijn. Verder een late virtuoze en expressieve liedcyclus van Benjamin Britten voor stem en gitaar. En nog een aantal composities van componisten met wie de musici veel samenwerken.
26 September
Ives Ensemble
fluit, klarinet, viool/altviool, cello, piano, elektronica
In dit programma staan twee spraakmakende componisten centraal: Joanna Bailie en Cassandra Miller. Tijdens de lockdown schreef Miller Perfect Offering voor fluit, klarinet en strijkkwartet. Het is geïnspireerd op Leonard Cohens Anthem uit 1992, waarin hij tegen beter weten in de hoop op betere tijden uitspreekt. Daarnaast klinkt Warblework waarin Miller zich laat inspireren door de zang van 4 Noord-Amerikaanse lijstersoorten.
Ook Joanna Bailie gaat in haar nieuwe compositie van bestaande geluidsfenomenen uit. In haar From above and far away klinken verre verkeersgeluiden door, die net boven de gehoordrempel uitkomen.
10 oktober
Gubaidulina ensemble
Vincent van Amsterdam – accordeon
Ilonka Kollhoff – fluit
James Oesi – contrabas
Tatiana Koleva – slagwerk
Esther Kuiper – mezzosopraan
Ruim 100 jaar geleden schreef Christian Morgenstern zijn komische en proto-dadaïstische Galgenlieder. In 1996 zette de Russische componiste Sophia Gubaidulina, toen verhuisd naar het westen, verrassend genoeg deze inmiddels befaamde ‘onzin’-gedichten op muziek. Gubaidulina’s interpretatie is poëtisch, mystiek en theatraal.
Seizoen 2021–2022
najaar
24 oktober
James Aylward
Fagot en electronica.
De Australisch-Nederlandse fagottist James Aylward brengt onder meer composities van Chris Dench en Pierluigi Billone, een student van Salvatore Sciarrino en van Helmut Lachenmann. Verder hoort u werk van Adrian Kleinlosen met electronica.
14 november
Joe Houston – piano
Sarah Saviet– viool
Het concert van de Britse pianist Joseph Houston en de Amerikaanse violiste Sarah Saviet hebben we afgelopen seizoen moeten afgelasten. Nu brengen ze alsnog hun programma met muziek van Rebecca Saunders, Iannis Xenakis en James Weeks.
Kerstconcert
19 december
Ralph van Raat – piano
Vorig jaar kon het niet doorgaan maar nu dan toch Daan Manneke’s magnum opus De Grote Archipel. Archipel verwijst naar Zeeland waar Manneke geboren is. Het zesdelige werk vertaalt muzikaal zes delen van de provincie Zeeland. Om de traditie weer op te nemen kunt u voedende soepen en opwekkende Glühwein verwachten.
Het programma voor het voorjaar van het seizoen 2021–2022 wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.