Concert 26 september

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen; aanvang 16:00

Om de 4 uitgevallen concerten van het seizoen 2020–2021 te compenseren hebben we het seizoen verlengd tot half oktober. Het derde inhaalconcert vindt plaats op 26 september en begint als vanouds 16:00 uur.
Wij houden ons aan de geldende corona-restricties. Daarom verzoeken wij iedereen te reserveren op reserveringen@modernemuziek.nl. Om toegang te krijgen tot het concert verwachten we dat iedere bezoeker een geldig vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag dan wel een bewijs van herstel van corona kan tonen. Plaatsen van abonnementhouders zijn (gegeven deze restricties) gegarandeerd. Als u het bedrag van € 20 overmaakt op banknummer NL78INGB0000651717 ten name van Stichting Moderne Muziek Nijmegen is ook uw reservering voor losse kaarten gegarandeerd.

Met trots continueren we onze 20-jarige relatie met het Ives Ensemble.

Ives Ensemble

Rik Andriessen – fluit
Hans Petra – klarinet
John Snijders – piano
Josje ter Haar – viool/altviool
Emma Breedveld – viool
Heleen Hulst – altviool
Örs Köszeghy – cello

In dit programma staan twee spraakmakende componisten centraal: Joanna Bailie en Cassandra Miller. Tijdens de lockdown schreef Miller Perfect Offering voor fluit, klarinet en strijkkwartet. Het is geïnspireerd op Leonard Cohens Anthem uit 1992, waarin hij tegen beter weten in de hoop op betere tijden uitspreekt. Daarnaast klinkt Warblework waarin Miller zich laat inspireren door de zang van 4 Noord-Amerikaanse lijstersoorten. 
Ook Joanna Bailie gaat in haar nieuwe compositie van bestaande geluidsfenomenen uit. In haar From above and far away klinken verre verkeersgeluiden door, die net boven de gehoordrempel uitkomen. 

Programma

Joanna Bailie – From above and far away (2020) (in opdracht van de Eduard van Beinum Stichting)
(klarinet, piano, 2 violen, altviool, cello, elektronica) 

Cassandra Miller – Warblework (2011-2017)
(2 violen, altviool, cello)

pauze

Joanna Bailie – Artificial Environments 1-5 (2011)
(fluit, klarinet, viool/altviool, cello, piano, elektronica)

Cassandra Miller – Perfect Offering (2020) (in opdracht van De Link)
(fluit, klarinet, 2 violen, altviool, cello, piano)

Joanna Bailie en Cassandra Miller

De componisten
De in Canada geboren, in Londen woonachtige Cassandra Miller ontpopte zich de afgelopen jaren als één van de meest originele componisten van deze tijd. Ze ontving in 15 jaar meer dan 25 opdrachten van solisten, ensembles en orkesten uit Canada en heel Europa, waaronder BBC Scottish Symphony Orchestra, London Sinfonietta, the Oslo Philharmonic, en Toronto Symphony Orchestra.

De Engelse, in Berlijn woonachtige componist Joanna Bailie is een bijzondere en hoogst individuele stem binnen het hedendaagse componeren. Haar werken zijn doorgaans een perfect amalgaam van geluidsopnamen die ze maakt van alledaags omgevings- en natuurgeluid en een subtiel weefsel van gecomponeerde klanken die soms perfect samenvallen, soms aanvullen, dan weer commentariëren. Haar muziek is onder meer uitgevoerd door Ensemble Musikfabrik, Klangforum Wien, EXAUDI, Ictus Ensemble, Neue Vocalsolisten Stuttgart, The London Sinfonietta, The BBC Scottish Symphony Orchestra en het Ives Ensemble.

Het ensemble
Het Ives Ensemble speelt de beste moderne kamermuziek in de meest pure vorm. Met de eigenzinnige Amerikaanse componist Charles Ives als naamgever zoekt het ensemble steeds naar verrassende muziek. Met één been in de 20e eeuw, één been in de 21e eeuw en met ogen en oren gericht op de 22e eeuw. Het Ives Ensemble speelt historische muziek van onze tijd, muziek die we in de toekomst zullen waarderen als ons cultureel erfgoed. Componisten als John Cage, Aldo Clementi en Louis Andriessen schreven muziek voor het ensemble. En ook nu wordt samengewerkt met toonaangevende hedendaagse componisten en kunstenaars. Met Amsterdam als uitvalbasis reizen de 12 musici door binnen- en buitenland met programma’s die bezoekers opnieuw leren luisteren. Klik hier voor hun uitgebreide discografie.