Kerstconcert 19 december (afgelast; volg de updates voor de nieuwe datum en aanvangstijden).

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen

Update 11 januari
Het inhaalconcert is gepland voor zondag 27 februari. In verband met de agenda van Ralph zijn de aanvangstijden gewijzigd. De eerste uitvoering vindt om 11 uur plaats en de tweede om 13 uur. Dit alles uiteraard onder voorbehoud. Zodra de nieuwe/gewijzigde maatregelen bekend zijn, nemen we contact op met allen die voor het kerstconcert gereserveerd hebben.

Update 19 december
Vanaf vanochtend 5:00 uur zit de cultuursectie op slot. Het concert kan dus niet doorgaan. We zijn in overleg met Ralph om het concert alsnog op een nieuwe datum plaats te laten vinden. Heeft u een los kaartje gekocht en kunt u niet op de nieuwe datum dan restitueren we het bedrag.

Update 27 november
De persconferentie van gisterenavond heeft duidelijk gemaakt dat het concert niet in de geplande vorm door kan gaan. Na overleg met Ralph wordt nu een dubbelconcert, twee uitvoeringen van Mannekes Grote Archipel dus. De eerste uitvoering begint om 13:30 de tweede om 15:30. Met abonnementhouders en bezoekers die gereserveerd hebben, nemen we contact op met het verzoek hun voorkeur voor de eerste dan wel de tweede uitvoering door te geven.

Update 23 november
Het concert is uitverkocht. Mocht u betaald hebben voor een kaartje en kan uw reservering niet gehonoreerd worden, dan komt u op een wachtlijst. Komen er plaatsen vrij, dan honoreren wij uw reservering alsnog. Zo niet, dan krijgt u bericht en wordt het bedrag teruggestort.

Traditiegetrouw verzorgt Ralph van Raat ons kerstconcert. Ditmaal speelt hij ‘Grote Archipel’ van Daan Manneke. Verwacht stemmige verlichting (en bij natuurlijk veilige afstanden) verwarmende Glühwein en voedende soepen. Als extra attractie serveert de gelauwerde brouwer Mattias Terpstra een passend speciaalbier van de brouwerij Nevel.

  • In verband met de stoelenplaatsing is voor alle bezoekers dus ook voor abonnementhouders reservering op naam verplicht. Stuur uw bericht naar reserveringen@modernemuziek.nl.
  • Heeft u of een van uw huisgenoten verkoudheids- dan wel andere klachten die op een corona-besmetting kunnen wijzen, dan verzoeken wij u thuis te blijven.
  • Voor het bestellen van losse kaartje kunt u het bedrag van €20 overmaken op banknummer NL78 INGB 0000 6517 17 ten name van Stichting Moderne Muziek Nijmegen. Reserveringen van abonnementhouders en vrienden van de stichting hebben voorrang. Verdere reserveringen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen en bevestigd. Indien uw reservering voor losse kaartjes niet gehonoreerd kan worden, wordt het bedrag teruggestort.

Ralph van Raat

Grote Archipel 2018
Daan Manneke (1939*) 

Daan Manneke ziet Grote Archipel als zijn magnum opus. ‘Archipel’ verwijst naar Zeeland waar Manneke geboren werd. Het werk bestaat uit zes delen. Het werk vertaalt muzikaal zes delen van de provincie Zeeland. Daan Manneke omschrijft het als volgt: ‘’In de loop der tijd heb ik een componeerconcept ontworpen dat me al vele jaren boeit en inspireert. Archipel-concept: dicht bij elkaar gelegen ‘eilanden’ met elk hun eigen manier van bestaan. Door uitwisselingen en verbindingen kunnen ze hun eigenheid min of meer verliezen. Deze wederzijdse beïnvloeding, een soort osmose, kan op zijn beurt nieuwe gestalten en dynamieken genereren. Maar omgekeerd kan een eiland in zich zelf keren, soms vereenzamen, vervallen of zelfs totaal verdwijnen’’.

‘’Éen van de beste cycli van de afgelopen vijftig jaar”. Ralph van Raat

Daan Manneke

Daan Manneke, de ‘kapelmeester van de ruimte’, is componist en orgelvirtuoos. Kennismaking, lessen en vriendschap met Ton de Leeuw gaven zijn leven en composities vorm. Ton de Leeuw bracht hem in contact met Messiaen bij wie hij privé-lessen volgde. Sinds 1972 is Manneke docent aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, vanaf 1986 docent compositie. Wezenlijk voor Daan Mannekes denken over muziek is zijn grote belangstelling voor improvisatie, de andere kant van de vaak organisch gegroeide, strenge vorm. Inmiddels schreef Manneke een groot en veelzijdig oeuvre van meer dan 200 werken. Voor zijn vele verdiensten op muzikaal terrein ontving Daan Manneke tal van prijzen waaronder de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’.

Ralph van Raat

Ralph van Raat  is al vanaf zijn 14e jaar volledig gefascineerd door de klassieke muziek van de twintigste eeuw. Alhoewel zijn repertoire van Bach tot Bartók loopt, ligt het zwaartepunt op componisten vanaf Debussy, Bartók en Ives tot hedendaagse meesters. Zijn doel is het publiek te overtuigen van de immense schoonheid en veelzijdigheid van de muziek van onze tijd met solo-recitals, lezingen met pianospel, concertoptredens, CD-opnames en bijzondere projecten.
In 2003 kreeg hij de titel Steinway Artist en voegde zich daarmee bij het exclusieve groepje pianisten waartoe onder meer Vladimir Horowitz, Martha Argerich, Alfred Brendel, Lang Lang en Keith Jarrett behoren.
Sinds 2006 heeft hij een exclusief contract met Naxos waar inmiddels meer dan 30 opnames van hem verschenen.