18 december 

KERSTCONCERT
Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen – aanvang 16:00 uur

Update: maandag 12 december:
Het concert is uitverkocht. Er zijn dus geen losse kaartjes meer verkrijgbaar. In verband met de organisatie verzoeken we abonnementhouders en vrienden van de stichting die nog niet gereserveerd hebben, ons zo spoedig mogelijk te berichten of zij willen komen. Zo niet, dan kunnen hun plaatsen in de reserve.

Ralph van Raat – piano

Olivier Messiaen (1908–1992) 
Vingt regards sur l’Enfant–Jésus 1944

Ralph van Raat zet onze Kerst-traditie voort met weer een integrale uitvoering van Messiaens Vingt Regards.

Volledige uitvoeringen van dit twinstigste-eeuwse meesterwerk zijn een uitzondering, vertolkingen van individuele delen een regel.  Maar nu weer een ruim twee uur durende uitputtingsslag waarin u met stemmige verlichting meegenomen wordt in visionaire nativiteit, serene virginiteit en wervelende pneumatiek. Om tijdelijk op kracht te komen bieden wij u in de pauze voedende soepen en  verwarmende Glühwein aan.

In deze 20-delige pianocyclus werkt Olivier Messiaen, de grote twintigste-eeuwse componist, organist, leraar en inspirator van onder meer Stockhausen, Boulez en Nono, een paar eenvoudige motieven uit tot een indrukwekkend mystiek landschap met een uitgebreid palet aan kleuren. Dit werk van deze diep religieuze mysticus en ornitholoog is bij tijden jazzy, sexy, met schrijnende dissonanten en exotische vogelgeluiden van een onwerkelijke schoonheid. De titels van de individuele delen druipen van religiositeit, maar de muziek is visionair en modern. Als bij Bach versmelten lichaam en geest in transcendente klanken.

De cyclus, een van de langste pianocycli die op dat moment gecomponeerd waren, duurt ruim twee uur. Trek met de pauze erbij drie uur uit en dan thuis nog een paar uur om bij te komen.

Ralph van Raat  is al vanaf zijn 14e jaar volledig gefascineerd door de klassieke muziek van de twintigste eeuw. Alhoewel zijn repertoire van Bach tot Bartók loopt, ligt het zwaartepunt op componisten vanaf Debussy, Bartók en Ives tot hedendaagse meesters. Zijn doel is het publiek te overtuigen van de immense schoonheid en veelzijdigheid van de muziek van onze tijd met solo-recitals, lezingen met pianospel, concertoptredens, CD-opnames en bijzondere projecten.
In 2003 kreeg hij de titel Steinway Artist en voegde zich daarmee bij het exclusieve groepje pianisten waartoe onder meer Vladimir Horowitz, Martha Argerich, Alfred Brendel, Lang Lang en Keith Jarrett behoren.
Sinds 2006 heeft hij een exclusief contract met Naxos waar inmiddels meer dan 30 opnames van hem verschenen.