Concert zondag 20 november

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen – aanvang 16:00 uur

ANZÛ KWARTET 

Olivia De Prato – viool
Ashley Bathgate – cello
Ken Thomson – klarinet
Karl Larson – piano

Het Anzû Quartet onstond in 2020 uit een samenwerking van vier internationaal gerenommeerde musici uit de bruisende muziekcultuur van New York. De leden hebben elk een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven en versterken van de New Yorkse scene in spraakmakende groepen als Bang on a Can, Mivos Quartet, Ensemble Signal en Bearthoven. Ze hebben werken van verschillende van de belangrijkste componisten van onze tijd in première gebracht op de meest prestigieuze locaties ter wereld. 

De bijzondere bezetting van het kwartet eert Olivier Messiaens Quatuor pour la fin du temps door nu 80 jaar later nieuwe werken voor deze iconische bezetting te laten schrijven en uit te voeren.  

Programma

Cassie Wieland – to live in static (2019)
Josué Collado Fregoso – Infinity (2015; eerste uitvoering 2022)
Ken Thomson – Uneasy (2019–2022)
pauze
Jonathan Bailey HollandMobius (2018)
Anna Webber – Adjust (2022)


Ken Thomson is de klarinettist van het New Yorkse ensemble Bang on a Can All-Stars, een van de internationaal meest uitzonderlijke ensembles van de hedendaagse muziek. Hij staat bekend als een musicus en componist die een breed spectrum van stijlen in zijn eigen musikale taal weet te incorporeren. Hij heeft een groot repertoire voor ensembles in verschillende bezettingen geschreven en tal van albums opgenomen. Hij werkte samen met componisten als Steve Reich en Helmut Lachenmann, en speelde op CD’s voor onder meer Harmonia Mundi en Cantaloupe. Met Bang on a Can trad hij onder meer op met het Los Angeles Philharmonic, het Danish National Symphony Orchestra en het BBC Concert Orchestra. Zijn Uneasy, ook vandaag op het programma, hoort u hier.

De Oostenrijks-Italiaanse violiste Olivia De Prato is internationaal bekend als soliste en ensemblemusicus. In de pers werd zij geroemd als ‘flamboyant … convincing (New York Times) en ‘enchanting violinist’. Ze vestigde zich in Berlijn en bewees zich in New York als een gepassioneerd uitvoerdster van hedendaagse en geïmproviseerde muziek. Olivia is medeoprichtster en eerste violiste van het Mivos Quartet, en lid van de nieuwe-muziekensembles Signal en Victoire. Ze werkte nauw samen met componisten als Pierre Boulez, Peter Eötvös, Helmut Lachenmann, David Lang, Meredith Monk, Steve Reich, Julia Wolfe en Evan Ziporyn. Klik hier voor haar discografie en hier voor video’s.

De Amerikaanse celliste Ashley Bathgate werd in de pers geroemd als een ‘eloquent new music interpreter’ (New York Times), ‘a glorious cellist’ (Washington Post), die ‘bittersweet lyricism’ met ‘ferocious chops’ mengt (New York Magazine). Haar onconventionele spel en haar dynamische energie-uitwisseling met het publiek hebben haar tot een van de meest gevraagde vertolkers van haar generatie gemaakt. Bathgate was tien jaar lang lid van het veelgeprezen sextet Bang on a Can All-Stars. Ze gaf de wereldpremière van een nieuw Celloconcert voor haar geschreven door Kate Moore voor het Gaudeamus Festival in Utrecht. Klik hier voor videos’ en hier voor haar uitgebreide discografie.

De Brooklyn woonachtige pianist  Karl Larson treedt op in verschillende kamermuzieksettings en in het bijzonder als pianist van het trio Bearthoven. Als solist staat hij bekend als pleitbezorger van werken van zijn collega’s en de recente canon, waarbij hij zich in het bijzonder richt op lange, reflectieve werken uit de 20e en 21e eeuw. Hij trad op met Bang on a Can All-Stars, het International Contemporary Ensemble (ICE), Ensemble Signal en het American Composers Orchestra. Zijn recente concerten omvatten optredens in onder meer Carnegie Hall’s Zankel Hall, het Guggenheim Museum, MoMA en het Teatro General San Martín in Buenos Aires. Klik hier voor zijn discografie en hier voor een aantal video’s van zijn optredens.

Momenteel is het kwartet op een tournee door Europa.