Het concert is uitverkocht.
Op zondag 27 februari vindt het vervallen kerstconcert van Ralph alsnog plaats. Het concert wordt als vanouds als een uitvoering met pauze gegeven. Maar in verband met andere verplichtingen van Ralph is de aanvangstijd gewijzigd. HET CONCERT BEGINT OM 13:00 UUR. Reservering is verplicht via reserveringen@modernemuziek.nl. Abonnementhouders en bezoekers die al voor het kerstconcert van 19 december gereserveerd hadden, moeten opnieuw reserveren en hebben dan voorrang.
Daan Manneke zal zelf aanwezig zijn.
Ralph van Raat
Piano
programma
Theo Loevendie: Strides (1976)
Hans van Sweeden: Drei Nachtstücke in memoriam Georg Trakl (1958)
Daan Manneke: Polychroon (1978)
Daan Manneke: Blues for Marcel (2000)
pauze
Daan Manneke: Grote Archipel (2018)
De werken voor de pauze zijn een inleiding op Daan Mannekes magnum opus Grote Archipel. ‘Archipel’ verwijst naar Zeeland waar Manneke geboren werd. Het werk bestaat uit zes delen. Het werk vertaalt muzikaal zes delen van de provincie Zeeland. Daan Manneke omschrijft het als volgt: ‘’In de loop der tijd heb ik een componeerconcept ontworpen dat me al vele jaren boeit en inspireert. Archipel-concept: dicht bij elkaar gelegen ‘eilanden’ met elk hun eigen manier van bestaan. Door uitwisselingen en verbindingen kunnen ze hun eigenheid min of meer verliezen. Deze wederzijdse beïnvloeding, een soort osmose, kan op zijn beurt nieuwe gestalten en dynamieken genereren. Maar omgekeerd kan een eiland in zich zelf keren, soms vereenzamen, vervallen of zelfs totaal verdwijnen’’.
Eén van de beste cycli van de afgelopen vijftig jaar.
Ralph van Raat
Daan Manneke (1939*) de ‘kapelmeester van de ruimte’, is componist en orgelvirtuoos. Kennismaking, lessen en vriendschap met Ton de Leeuw gaven zijn leven en composities vorm. Ton de Leeuw bracht hem in contact met Messiaen bij wie hij privé-lessen volgde. Sinds 1972 is Manneke docent aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, vanaf 1986 docent compositie. Wezenlijk voor Daan Mannekes denken over muziek is zijn grote belangstelling voor improvisatie, de andere kant van de vaak organisch gegroeide, strenge vorm. Inmiddels schreef Manneke een groot en veelzijdig oeuvre van meer dan 200 werken. Voor zijn vele verdiensten op muzikaal terrein ontving Daan Manneke tal van prijzen waaronder de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’.
Ralph van Raat is al vanaf zijn 14e jaar volledig gefascineerd door de klassieke muziek van de twintigste eeuw. Alhoewel zijn repertoire van Bach tot Bartók loopt, ligt het zwaartepunt op componisten vanaf Debussy, Bartók en Ives tot hedendaagse meesters. Zijn doel is het publiek te overtuigen van de immense schoonheid en veelzijdigheid van de muziek van onze tijd met solo-recitals, lezingen met pianospel, concertoptredens, CD-opnames en bijzondere projecten.
In 2003 kreeg hij de titel Steinway Artist en voegde zich daarmee bij het exclusieve groepje pianisten waartoe onder meer Vladimir Horowitz, Martha Argerich, Alfred Brendel, Lang Lang en Keith Jarrett behoren.
Sinds 2006 heeft hij een exclusief contract met Naxos waar inmiddels meer dan 30 opnames van hem verschenen.
De concerten van de Stichting Moderne Muziek Nijmegen worden georganiseerd door vrijwilligers die werken op een non-profit basis. De concerten worden financieel mogelijk gemaakt door
– de Gemeente Nijmegen,
– het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten
– donaties van enthousiaste bezoekers